Συνταξεις αναδρομικα: «ΣΟΚ» για 500.000 συνταξιούχους – Ποιοι δεν θα δουν ούτε ευρώ στα ATM

Συνταξεις αναδρομικα: Ασχημη εξέλιξη με τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων.

Ποια η αλλαγή και γιατί πάρα πολλοί δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ στα ΑΤΜ.

Οι νέες αυξημένες συντάξεις θα δοθούν τον Οκτώβριο, με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Περίπου 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις μόνο στα χαρτιά, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Η ημερομηνία πληρωμής για τα αναδρομικά.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Ταυτόχρονα με εμβόλιμη πληρωμή στις 29 ή στις 30 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά 23 μηνών στις συντάξεις των 130.000 «παλαιών» συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και ήδη μάθαμε για τη φορολογία που θα τους επιβληθεί.

Με τα αναδρομικά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ξεμπερδεύει, καθώς έχουμε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα αναδρομικά τώρα

Οι νέες αυξημένες συντάξεις θα δοθούν τον Οκτώβριο, με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα φέρει μηνιαίες αυξήσεις που κυμαίνονται από 12 έως 250 ευρώ και αναδρομικά που όμως δεν φαίνεται να είναι πάνω από τα 2.000 ευρώ.

Επίσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο e-ΕΦΚΑ αναμένεται να καταβάλει αναδρομικά και αυξήσεις σε άλλους 29.000 νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016), όπου ο επανυπολογισμός είναι περισσότερο σύνθετος. Τέλος μια ομάδα συνταξιούχων με διαδοχική ασφάλιση σε ειδικά ταμεία (π.χ. ΝΑΤ) θα λάβει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά το τελευταίο δίμηνο του έτους, καθώς αποτελούσαν δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο επεξεργασίας του επανυπολογισμού.

Οι υπόλοιποι 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις μόνο στα χαρτιά, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη επεξεργασία των στοιχείων, μόνο 8 στους 100 παλαιούς δικαιούχους θα βάλουν ζεστό χρήμα στην τσέπη.

Ειδικότερα, από τα 1,8 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους (που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016) οι 1.050.000 συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Από τους εναπομείναντες 750.000 που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι 100.000 εμπίπτουν στις δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός τους θα καθυστερήσει και θα λάβουν αναδρομικά -αν δικαιούνται- προς το τέλος του χρόνου.

Από τους 650.000 που μένουν εντός του πλαισίου, οι 150.000 θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά στην τσέπη. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Συνταξεις αναδρομικα: Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων που περιμένουν τις πληρωμές περιλαμβάνονται:

50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 20-30 ευρώ.

100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Οι υπόλοιποι 500.000 θα δουν αυξήσεις μόνο στα χαρτιά, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Συνταξεις αναδρομικα: Νέα αναδρομικά

Νέα αναδρομικά που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ διεκδικούν περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά στο Δημόσιο.

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγούμενου Ιανουαρίου που θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών. Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σωρευτικά, εάν τα δύο ανώτατα δικαστήρια δικαιώσουν τους συνταξιούχους, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, έξι νέες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών διατάσσουν την κυβέρνηση να δώσει σε όλους τους συνταξιούχους αναδρομικά δώρων και επικουρικών συντάξεων, σε όλους τους απόστρατους συμπληρωματικό εφάπαξ και σε όλους τους πανεπιστημιακούς αυξημένους μισθούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, πρόκειται για έξι νέες αποφάσεις που επιδικάζουν αναδρομικά σε συντάξεις και αυξημένους μισθούς με ετήσιο τόκο 6%:

– Αναδρομικά δώρων και επικουρικών σε όλους τους συνταξιούχους.

– Συμπληρωματικό εφάπαξ σε όλους τους απόστρατους.

– Αυξημένους μισθούς σε όλους τους εν ενεργεία πανεπιστημιακούς.

Συνταξεις αναδρομικα: Η φορολογία στα αναδρομικά

Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επιβλήθηκαν το χρονικό διάστημα από 11 Ιουνίου 2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δηλαδή έως και τις 12 Μαΐου 2016, καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους, ενώ είναι ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Επίσης, τα καταβαλλόμενα ποσά δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Κατά την καταβολή, μάλιστα, των συγκεκριμένων ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, αλλά ούτε και παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ωστόσο, σ συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, καθώς και στις πρόσθετες αμοιβές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά.

Οι ανείσπρακτες, μάλιστα, δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττονται το έτος 2014 και μετά και εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο, ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, υπάγονται σε φόρο με βάση τις διατάξεις του έτους που ανάγονται.

Πληροφορίες από ieidiseis.gr

-Ad-