Συντάξεις: Δικαιούχοι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη – Πρέπει να έχουν συμπληρώσει 15 έτη επικουρικής ασφάλισης
Συντάξεις… Στις 15 Μαρτίου πληρώνονται οι προκαταβολές των επικουρικών συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους.
Στο «συρτάρι» του e- ΕΦΚΑ υπήρχαν 80.000 φάκελλοι που εκκρεμούσαν για περισσότερα από μία δεκαετία και μέσα σε ένα δίμηνο ο Οργανισμός «ξεμπλοκάρισε» 43.000 που θα λάβουν την προκαταβολή τους.
Με Υπουργική Απόφαση, ο αριθμός αυτός θα είναι, μάλιστα, μεγαλύτερος από τους αρχικούς υπολογισμούς, καθώς διευρύνονται τα χρονικά όρια εντός των οποίων πρέπει να έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Έτσι, την Τετάρτη (15/03), -με εμβόλιμη πληρωμή– πρόκειται να καταβληθεί η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, που θεσμοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες έπειτα από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.
Συντάξεις: Δικαιούχοι και ποσά – Το νέο χρονικό όριο
Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης). Αυτό που αλλάζει με την Υπουργική Απόφαση είναι ότι, ενώ αρχικά οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την 1η Ιουλίου 2022 για να δικαιούνται προκαταβολή, πλέον το χρονικό όριο μεταφέρεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Αναφορικά με την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, όπως ορίζεται στον νόμο, η καταβολή της δρομολογείται για τις 15 Μαρτίου και δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ΄ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης) και να έχουν υποβάλλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022. Μάλιστα, μετά από νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το πλήθος των δικαιούχων, με υπουργική απόφαση δρομολογείται αμέσως η επέκταση του καταληκτικού χρονικού ορίου της αίτησης από την 1η Ιουλίου 2022 που ισχύει σήμερα στην 31η Δεκεμβρίου 2022.
Το ακριβές πλήθος των δικαιούχων προκαταβολής επικουρικής σύνταξης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι σχετικοί έλεγχοι.
Όσοι ασφαλισμένοι δεν λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου αυτό οφείλεται στους εξής λόγους
• δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή
• οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν ή
• έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως για την λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.
Αναλυτικά, το ύψος της ισούται με το γινόμενο του αριθμού των μηνών που μεσολαβούν μεταξύ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση επικουρικής σύνταξης και της 31ης Ιανουαρίου, πολλαπλασιαζόμενου με:
- 100 ευρώ για χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος
- 50 ευρώ για χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας, καθώς και για χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου
- 25 ευρώ για τα δικαιοδόχα τέκνα, για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου