Συντάξεις: Αποκάλυψη! Αν είστε σε αυτούς θα πάρετε περισσότερα

Συντάξεις: Οι επιπλέον ώρες απασχόλησης θα οδηγούν σε υψηλότερη σύνταξη, αφού θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης

Συντάξεις… Ασφαλιστικό κέρδος θα επιφέρει στους εργαζομένους η παράλληλη απασχόληση, καθώς – σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, η εργασία εκτός από το βασικό 8ωρο, σε δεύτερο εργοδότη θα οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και σημαντικά υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο εξειδίκευσης των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου εξετάζονται ήδη σενάρια για την «ανταπόδοση» των ωρών εργασίας – πέραν του βασικού 8ώρου – κατά την απασχόληση σε άλλο εργοδότη.

Μέχρι σήμερα η ασφαλιστική νομοθεσία ορίζει ρητά πως τον μήνα αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Καθημερινή, έως 25 ένσημα και η δεύτερη εργασία πάει χαμένη από ασφαλιστικής πλευράς.

Στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξέρουν ότι εάν παραμείνει η πρόβλεψη για μάξιμουμ 25 ένσημα ανά μήνα, τότε οι επιπλέον ώρες της παράλληλης απασχόλησης δεν θα έχουν ασφαλιστική ανταπόδοση στον εργαζόμενο.

Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζει ότι είναι η πολιτική απόφαση, οι επιπλέον ώρες απασχόλησης θα οδηγούν σε υψηλότερη σύνταξη, αφού θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι η διαδικασία. Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει μελέτη από τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συντάξεις μέσω Skype από τον e-ΕΦΚΑ

Οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ μέσω Skype για την έκδοση της σύνταξής τους ώστε να κάνουν βήμα βήμα τη διαδικασία, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, νωρίτερα σήμερα (29.8.2023).

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι η δυνατότητα επικοινωνίας των πολιτών με τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ μέσω Skype για την έκδοση της σύνταξής τους φέρνει νέα δεδομένα στην εξυπηρέτησή τους, μια δράση που είναι ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και θα ανακοινωθεί στην επερχόμενη ΔΕΘ.

Πιο αναλυτικά, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα λαμβάνει ένα e-mail και έναν λογαριασμό Skype του εισηγητή που είναι υπεύθυνος για την έκδοση της σύνταξής του. Έτσι, ο υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ θα καθοδηγεί τον ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης αλλά και ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του για περαιτέρω διευκρινίσεις και ενημέρωση.

«Άρα, για να δώσουμε στον συμπολίτη μας τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στο σύστημα, θα μπορεί να βλέπει τον εισηγητή, μέσω της οθόνης» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στόχος η έκδοση μέσα σε 1 μήνα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, στόχος είναι οι συντάξεις να εκδίδονται σε έναν μήνα. Όπως είπε, στην παρούσα φάση, οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε 30.000, ενώ επιδίωξη είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να μειωθούν σε 25.000 έως ότου μηδενιστούν.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέλυσε και κάποιες από τις βασικές διατάξεις του νέου εργασιακού νόμου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι θα προσμετρώνται κανονικά τα ένσημα στον ασφαλιστικό τους χρόνο και από τις δύο δουλειές.

Όπως αποσαφήνισε, «δεν θα παίρνει κάποιος γρηγορότερα σύνταξη, θα λαμβάνει, ωστόσο, υψηλότερη σύνταξη, καθώς θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024