Συντάξεις δικαστών: Διευκρινίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με το πόσους αφορούν οι τρεις αποφάσεις που εκδόθηκαν, διευκρινίζει ότι επρόκειτο για πιλοτικές δίκες και κατά συνέπεια αφορούν τους τρεις συνταξιούχους δικαστές που προσέφυγαν (σς: πρώην αντιπροέδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν προέδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου και πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικολάο Αγγελάρα), ενώ θα επεκταθούν και σε περίπου 450 απόμαχους δικαστές που έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το ίδιο θέμα.

Ωστόσο, οι επίμαχες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δυνατότητα σε περίπου 4.000 ακόμη συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αντίστοιχες πρόσφυγες την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

«Με τρείς πιλοτικές της αποφάσεις (1330/2023, 1331/2023 και 1332/2023), η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέλυσε ζητήματα που εγέρθηκαν σχετικά με την εκτέλεση των 255/2021 και 2/2022 αποφάσεων του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου).

Το ειδικό αυτό Δικαστήριο έκρινε στις εν λόγω αποφάσεις του ότι η υπαγωγή για τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στη νομοθεσία περί ΕΦΚΑ είναι αντισυνταγματική λόγω του υπερβολικά χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης που προκύπτει και ότι, μετά τη θέση εκποδών ως αντισυνταγματικής της εν λόγω νομοθεσίας, εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών η προϊσχύσασα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων.

Ασκώντας την παρακολουθηματικού χαρακτήρα έναντι του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου δικαιοδοσία του, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε τα εξής στο πλαίσιο των ήδη επιλυθέντων από το ειδικό αυτό Δικαστήριο ζητημάτων:

Η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται κατά το Σύνταγμα να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού Δικαστηρίου, που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία. Μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της συνταξιοδοτικής Διοίκησης για επανακανονισμό της σύνταξης δικαστικού λειτουργού, αφού αυτή όφειλε να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες αρμοδίως ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Εφαρμοστέες για τον κανονισμό της σύνταξης των δικαστικών λειτουργών εκκαλούντος είναι οι προϊσχύσασες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ενώ το καταβλητέο ποσό της σύνταξής τους υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το εν λόγω ειδικό Δικαστήριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το ζήτημα της συμπερίληψης στις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αναλογίας μεταξύ αποδοχών ενεργείας και συντάξιμων αποδοχών, του ποσού της αποζημίωσης λόγω της συμμετοχής δικαστικών λειτουργών στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ανήκει, ως εκ της φύσης του ζητήματος και ενόψει του ότι δεν έχει αυτό επιλυθεί με προηγούμενη απόφασή του, στην αρμοδιότητα του κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος ειδικού Δικαστηρίου».

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Υπόθεση αστυνομικού της Βουλής: Φρίκη με το πορνογραφικό υλικό με ανηλίκους που εντοπίστηκε σε υπολογιστή
20 Ιανουαρίου, 2025
Απόπειρα δολοφονίας στην Κρήτη: «Όποιος θέλει εκδίκηση, να έρθει να την πάρει»
20 Ιανουαρίου, 2025
Δημοσκόπηση Alco: Πάνω από δέκα μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – Πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ
20 Ιανουαρίου, 2025
Περιστέρι: «Με κατεβασμένο παντελόνι κυνηγάει γυναίκες μέσα στον κόσμο, χωρίς κανείς να αντιδρά»
20 Ιανουαρίου, 2025
Εξαφάνιση Καλογήρου: Τι λέει ο άνθρωπος που τον είδε τελευταία φορά
20 Ιανουαρίου, 2025
Γάζα: Παλαιστίνιοι διασώστες ψάχνουν ανθρώπους που έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια
20 Ιανουαρίου, 2025
Εγγονός της Καίτης Γκρέυ: «Μπορώ να συγκρίνω τη γιαγιά μου μόνο με τη Μαρία Κάλλας»
20 Ιανουαρίου, 2025
Μπακογιάννη: Τεράστιο αυτογκόλ έβαλε ο Ανδρουλάκης
20 Ιανουαρίου, 2025
ΗΠΑ: Ορκίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ – «Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά εδώ και τώρα»
20 Ιανουαρίου, 2025
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Καλιφόρνια, καλεσμένος ακαδημαϊκών ιδρυμάτων
20 Ιανουαρίου, 2025