Συντάξεις: «Κλείδωσαν» αναδρομικά έως 4.000 ευρώ για όλους

Αναδρομικά ποσά που φτάνουν μέχρι τις 4.000 ευρώ και αφορούν τις περικοπές 11 μηνών από τις επικουρικές συντάξεις.

Σχεδόν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά.

Τα ποσά φτάνουν μέχρι τις 4.000 ευρώ και αφορούν τις περικοπές 11 μηνών από τις επικουρικές συντάξεις.

Στις 12 Ιουνίου, δηλαδή σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, θα διεξαχθεί νέα πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, στην οποία θα εξεταστεί όχι απλώς αν δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι, αλλά εάν μπορούν να διεκδικήσουν ποσά παρελθόντων ετών, και όχι μόνον του 11μήνου που τους έχουν επιδικαστεί για μειώσεις σε επικουρικές αλλά και σε κύριες συντάξεις!

Το ενδιαφέρον της δίκης, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αυτής έγκειται στο γεγονός ότι το αίτημα δεν έφτασε στο ΣτΕ από κάποια αγωγή συνταξιούχων, αλλά κατόπιν απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (με αριθμό 11344/2022), που εκδίκασε την αγωγή των συνταξιούχων, και προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση ζητάει τη συνδρομή του ΣτΕ, καθώς διακυβεύονται αναδρομικά όχι 11 μηνών αλλά από το 2012 έως το 2018!

Συντάξεις: Το Πρωτοδικείο ζητά απαντήσεις από το ΣτΕ στα εξής ερωτήματα:

  1. Εάν μία «συμπληρωματική» αγωγή, που έχει ασκηθεί μετά την αρχική κύρια αγωγή, θεωρείται ως παρεμπίπτουσα της πρώτης.
  2. Εάν η αγωγή κριθεί ως παρεμπίπτουσα, τότε αν μπορούν οι συνταξιούχοι να διεκδικήσουν σε αυτήν άλλες μειώσεις από αυτές που ζητούσαν στην αρχική αγωγή.
  3. Εάν τα αποτελέσματα της παρεμπίπτουσας αγωγής ανατρέχουν αναδρομικά από το χρόνο που ασκήθηκε η κύρια αγωγή (εν προκειμένω από το 2012) ή αν οι συνταξιούχοι διέπονται από την ισχύ των αποφάσεων για αναδρομικά 11 μηνών (Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).

Η νέα υπόθεση που έφτασε σε πιλοτική δίκη αφορά αγωγή που είχαν καταθέσει συνταξιούχοι τον Μάιο του 2012 ζητώντας την ακύρωση των μειώσεων που τους είχαν επιβληθεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με τους νόμους 3986 και 4024 του 2011. Σε συνέχεια αυτής της αγωγής, τα ίδια πρόσωπα κατέθεσαν νέα αγωγή το 2018 ζητώντας ακύρωση των περικοπών των νόμων 4051 και 4093 του 2012.

Εκεί «σκόνταψε» το Πρωτοδικείο και ζητάει από το ΣτΕ να κρίνει αν τα ίδια πρόσωπα μπορούν να κάνουν δύο αγωγές. Και σε περίπτωση που δικαιωθούν για τη δεύτερη αγωγή τους (ως παρεμπίπτουσα της αρχικής), αν θα πρέπει να πάρουν αναδρομικά από το χρόνο που έκαναν την αρχική αγωγή! Εν προκειμένω, αν οι συνταξιούχοι που έκαναν τη δεύτερη αγωγή τους το 2018 νομιμοποιούνται να πάρουν αναδρομικά από το 2012 που υπέβαλαν την αρχική αγωγή.

Αν το ΣτΕ βγάλει θετική απάντηση στα προδικαστικά ερωτήματα που θέτει το Πρωτοδικείο, τότε οι συνταξιούχοι θα λάβουν έξτρα αναδρομικά τόσο για τις κύριες συντάξεις τους, πέραν αυτών που πληρώθηκαν το 2020, όσο και για τις επικουρικές.

Το «κλειδί» της υπόθεσης είναι στην ερμηνεία που θα δώσει στο ΣτΕ για το πότε μία αγωγή θεωρείται ως «παρεμπίπτουσα» της αρχικής. Νομικοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» μετέφεραν την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες ενός θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος είναι 50%-50%. Αν δεν ευδοκιμήσει η πιλοτική δίκη, θα επαναβεβαιωθεί το 11μηνο των επιστροφών για τις επικουρικές τους συντάξεις μαζί με τα Δώρα.

Ο πίνακας με τα αναδρομικά 11 μηνών

1 45

2 16

3 8

4 4

5 2

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραμπ: «Βρίσκομαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μερτς: «Σημαντική νίκη για το ΕΛΚ και την Ευρώπη»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Οι επιλογές του Μερτς – Οι συσχετισμοί και οι διαπραγματεύσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού – «Ο Γεράσιμος ακόμη ανασαίνει αλλά όπως ήταν δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πλημμεληματική δίωξη σε έξι πρόσωπα για τον θάνατο 2,5 ετών κοριτσιού στον «Άγιο Στυλιανό» Θεσσαλονίκης
24 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλωματικές ζυμώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Με δικό τους ψήφισμα για την Ουκρανία οι ΗΠΑ – Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης – Η ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων από το 2019 και μετά
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μενίδι: Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο – Επί τόπου τα ΤΕΕΜ
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η τραγουδίστρια Ρομπέρτα Φλακ – Γνωστή για το “Killing Me Softly With His Song”
24 Φεβρουαρίου, 2025