Συντάξεις: «Κλείδωσαν» αναδρομικά έως 8.400 ευρώ – Πότε στα ΑΤΜ

Συντάξεις: Εφάπαξ αναδρομικά έως και 8.400 ευρώ σε εκκρεμείς επικουρικές. Δείτε αναλυτικά τι θα λάβουν οι συνταξιούχοι…

Ένα εφάπαξ πακέτο αναδρομικών θα λάβουν μέσα στο επόμενο δίμηνο – και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Μαρτίου – οι συνταξιούχοι που βρίσκονται στην… ουρά για την επικουρική σύνταξη τους, εφόσον, όμως έχουν, υποβάλει αίτηση έως τον Ιούνιο 2022.

Στην παρούσα φάση ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ανέρχονται σε περίπου 90.000 και εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εκκαθαριστεί οι 65.000 αιτήσεις.

Για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας προηγουμένως να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ έλαβαν την απόφαση της κύριας σύνταξης, βρίσκονται ακόμη στην αναμονή για να λάβουν την πολυπόθητη επικουρική.

Γι αυτούς τους ασφαλισμένους το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να δώσει μια σημαντική «ανάσα», καταβάλλοντας τους αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα που έχει καθυστερήσει να βγει η απόφαση έκδοσης.

Για παράδειγμα,

ένας συνταξιούχος που είχε κάνει αίτηση τον Ιανουάριο το 2022, θα λάβει αναδρομικά 1.200 ευρώ, κάποιος που βρίσκεται στην αναμονή δύο χρόνια θα εισπράξει 2.400 ευρώ και κάποιος που περιμένει την επικουρική από το 2020 θα δει στην τσέπη του 3.600 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame.gr υπάρχουν και περίπου 2.500 συνταξιούχοι που περιμένουν την επικουρική σύνταξη τους από το 2016, οι οποίοι θα πάρουν ένα ποσό της τάξης των 8.400 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί εφάπαξ, όχι με δόσεις και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει βγάλει από τη φαρέτρα του όλα τα όπλα που έχει στην κατοχή της. Έχει ήδη προχωρήσει στη μεταφορά υπαλλήλων από τα τμήματα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα τμήματα επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, ενώ κομβικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών διαδραματίζει και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Συντάξεις: Σε εφαρμογή οι fast track επικουρικές συντάξεις

Μάλιστα, σε τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και η οποία θα αποσαφηνίζει το θέμα για τα έναντι στις επικουρικές, θα υπάρχει και διάταξη που θα εξειδικεύει το σύστημα έκδοσης fast track επικουρικών συντάξεων, το οποίο τίθεται πλέον σε πλήρη εφαρμογή.

Υπενθυμίζεται ότι στη μάχη για το μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ έχει εισέλθει και ο «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ.

Με οδηγό τον πετυχημένο μοντέλο που ήδη λειτουργεί για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης έχει ενεργοποιήσει ένα ψηφιακό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στις διευθύνσεις και τους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για την ροή απονομών.

Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και για τις εφάπαξ παροχές. Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ σημειώνουν ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εξαλειφθεί πλήρως και τα εκκρεμή εφάπαξ, τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε 7.500.

Οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες για 1.200 εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα έχουν εκκαθαριστεί και τα περίπου 4.000 εφάπαξ του δημοσίου.

Έως τέλος Φεβρουαρίου η επικουρική για 40.000 συνταξιούχους

Στις επικουρικές συντάξεις αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος. «Υπάρχουν 83.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική», εξήγησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ σχετικά με την αναδρομική καταβολή 100 ευρώ το μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης χορήγησης της επικουρικής σύνταξης, που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Τσάπαλος εξήγησε πώς όσοι έχουν καταθέσει αίτημα για συνταξιοδότηση πριν τον Ιούνιο του 2022 θα λάβουν το εφάπαξ μέχρι τις 15 Μαρτίου χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάποια αίτηση. Τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στους λογαριασμούς τους. Διευκρίνισε ότι τα 100 ευρώ αναδρομικά το μήνα θα δοθούν για τις επικουρικές λόγω γήρατος και 50 ευρώ για τις επικουρικές λόγω αναπηρίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει εκδοθεί η οριστική επικουρική σύνταξη για 40.000 συνταξιούχους, και οι υπόλοιποι θα λάβουν το εφάπαξ μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Συντάξεις: Για την προσωπική διαφορά και τις αυξήσεις των συντάξεων

Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά και τις αυξήσεις των συντάξεων, σημείωσε ότι η προσωπική διαφορά αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους από τους οποίους 140 χιλιάδες δεν είδαν καμία αλλαγή στη σύνταξη τους ούτε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ούτε έλαβαν το επίδομα των 250 ευρώ που δόθηκε πριν τα Χριστούγεννα και εξήγησε ότι εξετάζεται το πώς μπορεί να ενισχυθεί αυτή η κατηγορία συνταξιούχων πριν από τις γιορτές του Πάσχα. Ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πάντως ότι θα γνωρίζουν περισσότερα μετά τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε θα έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του προϋπολογισμού.