Συντάξεις: Ποιοι και πότε θα δουν αυξήσεις έως και 15%

Συντάξεις αυξήσεις: Αυξήσεις στις κύριες τους θα δουν, πιθανότατα τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς περισσότεροι από 150.000 πολίτες οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (τον Μάιο του 2016 και μέχρι σήμερα), ενώ θετικά θα επηρεαστούν και οι συντάξεις 500.000 παλαιών συνταξιούχων.

Συντάξεις αυξήσεις: Οι αυξήσεις αναμένεται να έχουν αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης και έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν στη “Real News” ότι, από το 2016 και μετά, κάθε χρόνο περίπου 40.000 ασφαλισμένοι αποχωρούν από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί προοδευτικά τα επόμενα χρόνια.

Οι αυξήσεις θα φτάσουν έως 15% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Real News», στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναζητούν τη χρυσή τομή για τη διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω και κυρίως από τα 35 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις ώστε η σωρευτική αύξηση στα 35 έτη και πάνω να είναι 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ωστόσο, θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 40 έτη.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να πριμοδοτηθούν σημαντικά όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και πέραν των 40 ετών. Σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιλέξει να διαμορφώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά που είχαν νομοθετηθεί με τον Ν. 3863/10, τότε οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 15%.

Οι παλαιοί

Όσον αφορά τα περίπου 2 εκατομμύρια παλαιών συνταξιούχων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν έως τις 12 Μαΐου του 2016, περίπου 500.000 εξ’ αυτών υπολογίζεται ότι θα δικαιούνται αυξήσεις στα ποσά των συντάξεών τους με τα νέα ποσοστά ανά πλήρωσης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Στην πλειονότητά τους οι συνταξιούχοι αυτοί δεν θα δουν «πραγματικές» αυξήσεις στο μηνιαίο τους εισόδημα, καθώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μετά το 2023, όταν θα δοθούν αυξήσεις συνολικά στις συντάξεις να λάβουν και αυτοί κάποιο επιπλέον ποσό.

Οι νέες συντάξεις θα έχουν αφετηρία την 4η Οκτωβρίου 2019 και θα αποδοθούν αναδρομικά όταν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους.

Τα εκκαθαριστικά των παλαιών επανυπολογισμένων συντάξεων θα εκδοθούν μέχρι και τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, με την εφαρμογή του προωθούμενου ασφαλιστικού νόμου, θα πρέπει να επανυπολογιστούν εκ νέου όλες οι συντάξεις ενώ τα εκκαθαριστικά για τον Νοέμβριο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν όλες τις αλλαγές και τα νέα διαμορφωμένα ποσά.

Πηγή: Εφημερίδα “Real News”