Συντάξεις: Τέλος η 13η – Το νέο μοντέλο (πόσα θα πάρετε – πίνακες)

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της παροχής που δόθηκε προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους ως 13η σύνταξη.

Την κατάργηση παροχής που δόθηκε προεκλογικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους και παρουσιάστηκε ως «13η σύνταξη» σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Τα 971 εκατ. ευρώ που τελικά κόστισε στον ΕΦΚΑ η καταβολή στους 2,5 εκατ. συνταξιούχους ποσών που ξεκινούσαν από το 100% της σύνταξης και έφθαναν έως το 30% αυτής θα παραμείνουν στους συνταξιούχους.

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, εντός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. To ύψος της στήριξης αλλά και το εύρος των δικαιούχων θα καθοριστούν από δύο παραμέτρους, οι οποίες είναι
αλληλοεξαρτώμενες και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Οι παράμετροι αυτοί είναι το αποτέλεσμα των αναλογιστικών οι δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας.

Επ’ αυτού άλλωστε, έχουν δεσμευθεί κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των δανειστών.

Όλες αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να μην ξεπεράσουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου εργασίας και βάσει των ενδείξεων το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να καταργήσει την παροχή που δόθηκε προεκλογικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και ονομάστηκε «13η σύνταξη».

Δείτε στον Πίνακα πως θα διατεθούν τα 971 εκατομμύρια ευρώ:

Περισσότερα στην «Καθημερινή» Που κυκλοφορεί την Κυριακή.