Συντάξεις: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο – Τα δύο σενάρια

Νέες ρυθμίσεις στις συντάξεις προωθεί από Σεπτέμβριο το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», προς τις αρχές Σεπτεµβρίου νοµοθετείται το νέο πλαφόν στις συντάξεις, ώστε να ξεκινήσει να εφαρµόζεται από την πληρωµή των συντάξεων Οκτωβρίου.

Η ισχύς του νέου πλαφόν θα είναι αναδροµική και θα αφορά όλες τις ήδη καταβαλλόµενες κύριες συντάξεις -παλαιές επανυπολογισµένες και νέες- όπως και τις εκκρεµείς και µελλοντικές. Τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί αναµένεται να συµψηφιστούν µε τις µελλοντικές συντάξεις των δικαιούχων σε 12 µηνιαίες δόσεις.

Από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και µελετώνται διεξοδικά, φαίνεται πως δύο έχουν αυτήν τη στιγµή προβάδισµα:

1. Πλαφόν στο τελικό ύψος της οριστικής µεικτής σύνταξης. Το πλαφόν αναµένεται να αφορά την κύρια σύνταξη ή και το άθροισµα των κύριων συντάξεων (π.χ. χηρείας και γήρατος), αλλά δεν θα σχετίζεται καθόλου µε την επικουρική. ∆εν αποκλείεται το ύψος του πλαφόν να συνδεθεί µε µια οικονοµική τιµή ως βάση αναφοράς, όπως για παράδειγµα ο κατώτατος µισθός. Στόχος είναι να µη διαταραχθεί η ανταποδοτικότητα και να µην αδικηθούν ασφαλισµένοι που έχουν καταβάλει υψηλές εισφορές. Οι υπηρεσίες διεξάγουν τις απαραίτητες µελέτες για να καθοριστεί ένα πλαφόν που θα ήταν κατάλληλο και θα ισορροπούσε ανάµεσα στην ανταποδοτικότητα και την αναδιανοµή. Ως τάξη µεγέθους, πάντως, ειδικοί εκτιµούν πως η χρυσή τοµή θα µπορούσε να βρεθεί κοντά σε ένα ποσό της τάξης των 3.600 ευρώ περίπου.

2. Πλαφόν στις συντάξιµες αποδοχές του ασφαλισµένου, που χρησιµοποιούνται ως βάση για τον υπολογισµό της σύνταξης. Υπενθυµίζεται πως ο νόµος Κατρούγκαλου έφερε ενιαίο τρόπο υπολογισµού της σύνταξης για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται από τον Μάιο του 2016 και µετά. Βάση για τον υπολογισµό του ανταποδοτικού τµήµατος της σύνταξης είναι οι αποδοχές επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές από το 2002 και µετά, έως τη στιγµή της συνταξιοδότησης. Για τα έτη ασφάλισης από το 2017 και µετά ισχύει ως ανώτατο ασφαλιστέο εισόδηµα το δεκαπλάσιο του κατώτατου µισθού, δηλαδή 5.860 ευρώ, σύµφωνα µε τον προηγούµενο κατώτατο µισθό.

-Ad-