Συντάξεις: Ανατροπή! Ποιοι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη

Συντάξεις: Ανατροπή! Ποιοι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη

Ευχάριστα είναι τα νέα για όλους όσοι αναμένεται να βγουν στην σύνταξη τα επόμενα χρόνια καθώς θα παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις

Υψηλότερες συντάξεις θα λάβει η νέα γενιά στο μέλλον από τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική μέσω της δημιουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου.

Εντός των επόμενων εβδομάδων η νομοθετική ρύθμιση

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα οριστικοποιηθεί, με νομοθετική ρύθμιση, το πρώτο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ΤΕΚΑ, το οποίο αποτελεί και το default χαρτοφυλάκιο στο οποίο θα μεταπέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Αυτή τη στιγμή το αποθεματικό του ταμείου ανέρχεται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, καθώς στο ταμείο έχουν ενταχθεί συνολικά 367.000 νέοι εργαζόμενοι και 148.000 εργοδότες. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, ένα κομμάτι από τις εισφορές τις οποίες θα συλλέξει το ΤΕΚΑ, θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας, των μισθών, της απασχόλησης και, συνακόλουθα, των δημοσιονομικών εσόδων. Σύμφωνα με υφιστάμενες μελέτες, λόγω των επενδύσεων του ΤΕΚΑ στην ελληνική οικονομία, σε βάθος 50ετίας, το ΑΕΠ θα είναι κατά περίπου 7% υψηλότερο απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς τις επενδύσεις αυτές.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η διάταξη θα επιτρέπει την εξαίρεση των κεφαλαίων του ΤΕΚΑ που ανέρχονται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, από το Κοινό Κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προκειμένου να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του Ταμείου, μέσω ενός νέου, προκαθορισμένου (default) επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Σε αυτό, θα μεταπέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι ή θα ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.

Με την νομοθετική ρύθμιση θα ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ, προσφέροντας στους ασφαλισμένους ένα προκαθορισμένο (default) χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιογράφων, το οποίο θα έχει δομή κύκλου ζωής. Στην πράξη, σε αυτήν τη περίοδο όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν τον ίδιο τύπο χαρτοφυλακίου λόγω του ομοιόμορφου/παραπλήσιου της ηλικίας τους.

Από το 2026 και μετά, το ΤΕΚΑ αναμένεται να μπει στην τρίτη φάση ωρίμανσης των επενδύσεων. Από το 2026 και μετά οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και ανάμεσα σε άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα έχουν σχεδιαστεί ή ακόμη και να συνδυάσουν προγράμματα. Μετά το 2026, όταν θα είναι ενεργά και όλα τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ο εργαζόμενος (ανά 3ετία) θα μπορεί να αλλάζει το προφίλ του προγράμματος που έχει επιλέξει.

Το ΤΕΚΑ θα προσφέρει (κατά την τρίτη περίοδο ανάπτυξης ) στους ασφαλισμένους έναν μικρό αριθμό κατάλληλα διαμορφωμένων συνταξιοδοτικών προϊόντων (επενδυτικών χαρτοφυλακίων) διαβαθμισμένου ρίσκου (δυναμικό – ισορροπημένο – συντηρητικό) για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους.

Συντάξεις: Τα κεφάλαια του ΤΕΚΑ

Υπολογίζεται πως έως το 2050, το ΤΕΚΑ θα καλύπτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το αποθεματικό του θα ανέρχεται στα 80δισ. Ένα κομμάτι από τις εισφορές τις οποίες θα συλλέξει το ΤΕΚΑ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη αύξηση της παραγωγικότητας, των μισθών και της απασχόλησης και, συνακόλουθα, των δημοσιονομικών εσόδων. Σύμφωνα με υφιστάμενες μελέτες, ακριβώς λόγω των επενδύσεων του ΤΕΚΑ στην Ελληνική οικονομία, σε βάθος 50ετίας το ΑΕΠ θα είναι κατά περίπου 7% υψηλότερο απ’ ότι θα ήταν χωρίς τις επενδύσεις αυτές.

Στο νέο σύστημα έχουν δημιουργηθεί ατομικοί κουμπαράδες για τους νεοεισερχόμενους με υποχρεωτική ασφάλιση αλλά από πέρυσι εντάσσονται και όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1987 και μετά και θέλουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα.Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σύρος-Βουτσίνος: «Έλαβα αγωγή απ’το Κράτος ότι μου παίρνει τα κτήματα γιατί λέει δεν μου ανήκουν»
21 Φεβρουαρίου, 2025
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Τραμπ – Ζελένσκι: «Δεν είναι σημαντική η παρουσία του στις συνομιλίες» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Βρέθηκαν τρία καταγραφικά από την διαδρομή που ακολούθησε ο 39χρονος
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Πήρε προαγωγή ο ψυχίατρος που είχε εξετάσει τον 33χρονο που παρέσυρε με το όχημά του την άτυχη Ράνια
21 Φεβρουαρίου, 2025
Μαγνησία: Πειθαρχική δίωξη στον διευθυντή σχολείου όπου μαθητής τραυμάτισε συμμαθητές του
21 Φεβρουαρίου, 2025
Εurobasket 2025: Η Εθνική… άλωσε στην παράταση 93-89 την Τσεχία και πέρασε στα τελικά με υπογραφή Παπαπέτρου και Τολιόπουλου
21 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση με μαχαίρι στο μνημείο Ολοκαυτώματος του Βερολίνου – Ένας σοβαρά τραυματίας
21 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα για Μερτς, δεύτερη δύναμη το AfD – Τρίτος ο Σολτς σύμφωνα με δημοσκόπηση
21 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη άντρας κοντά στον ΟΣΕ Οινοφύτων – Επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα σε γυναίκες
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι πότε θα κρατήσει ο ισχυρός παγετός – Το Σάββατο η πιο κρύα ημέρα του φετινού χειμώνα
21 Φεβρουαρίου, 2025