Συντάξεις: Ανατροπή! Σας αφορά αν έχετε τόση σύνταξη

Συντάξεις: Ανατροπή! Σας αφορά αν έχετε τόση σύνταξη

Συντάξεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι για όλα όσα αναμένεται να έρθουν μέσα στους επόμενους μήνες 

Συντάξεις… Αλλαγές δρομολογούνται για 4,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών, ενώ καταργούνται οι 12 κατηγορίες, όπου τα 7 πλασματικά έτη περιορίζονται σε 5, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Το νέο καθεστώς θα είναι πιο απλό, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς να απαιτείται από τους ασφαλισμένους και τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να «ψάχνουν» για τα πιστοποιητικά σπουδών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε διάφορες επαγγελματικές σχολές, για τα απολυτήρια του στρατού, για τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τέκνων, για τα κενά διαστήματα ασφάλισης, τους χρόνους ασθένειας, ανεργίας κ.λπ.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το σημερινό καθεστώς είναι ότι οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως 7 έτη εφόσον έχουν πλασματικούς χρόνους από τη λίστα των 12 κατηγοριών που ορίζει η νομοθεσία. Αν δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία, δεν έχουν δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου.

«Το κακό είναι πως έμμεσα θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης. Τώρα που μπορεί να αγοράσει 5 χρόνια πρέπει να μείνει άλλα δύο χρόνια κάποιος», δήλωσε στο MEGA η εργατολόγος Μαργαρίτα Κάρδατη.

Στα θετικά σημεία της ρύθμισης περιλαμβάνονται τα εξής:

-Εξαγορά και από ασφαλισμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους πλασματικούς χρόνους που ισχύουν σήμερα (παράδειγμα: δεν είχαν παιδιά ή δεν είχαν πραγματοποιήσει σπουδές)

-Τέλος στην γραφειοκρατία(Δικαιολογητικά, πιστοποιητικά κ.ά.)

-Οι Δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν και χρόνο ανεργίας

Ενώ τα αρνητικά σημεία είναι τα εξής:

-Περιορίζεται η εξαγορά των πλασματικών ετών:

– από τα 7 έτη στα 5 στον ιδιωτικό τομέα

– από τα 12 στα 5 στο Δημόσιο τομέα(Άρα, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης)

-Όχι στην αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2012 που ήταν ευνοϊκές οι προϋποθέσεις

-Ίδιο το κόστος εξαγορών (όμως, τα έτη που θα εξαγοράζονται θα προσαυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης με μικρότερο συντελεστή από τα πραγματικά έτη)

-Η εξαγορά της 5ετίας θα βοηθήσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει 40ετία για να βγει στα 62 με πλήρη σύνταξη (όμως, το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μικρότερο από το 50%.δηλαδή θα είναι 43,50%)

-Τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει πλασματικά έτη προσδοκώντας αύξηση στη σύνταξη τους;

-Θα δημιουργηθούν ξανά καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση συντάξεων

-Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ένα σύστημα και ένα θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2011 χωρίς προβλήματα

Συντάξεις: Ποιοι παίρνουν επίδομα 200 ευρώ

Νέο έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν τα Χριστούγεννα χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται το 2025.

Το δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος, περίπου 250 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από την προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης που επιβάλει η κυβέρνηση με συντελεστή 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων.

Η εισφορά στα διυλιστήρια, όπως ανακοινώθηκε, θα εφαρμοστεί στα πλεονάζοντα κέρδη του 2023 και θα βεβαιωθεί το 2024, ώστε να προκύψει το περιθώριο για καταβολή έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν την οριζόντια αύξηση περίπου 2,5%, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Συντάξεις: Τι εκτιμάται 

Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 450.000, οι οποίοι έχουν θετική προσωπική διαφορά. Πέρυσι, είχε χορηγηθεί το επίδομα σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ και με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

Το 2023 είχε καταβληθεί το ποσό των 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Ανάλογο αναμένεται να είναι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί και φέτος τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά με το τελικό πλήθος των δικαιούχων να αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου αφού ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος από τον ΕΦΚΑ.

Δικαιούχοι

Το ύψος του επιδόματος προσωπικής διαφοράς δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ύψος της μόνιμης αύξησης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ.
  • Σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους έχουν «σβήσει» την προσωπική διαφορά της σύνταξής τους στο χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα και πλέον θα λαμβάνουν τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων. Η απάλειψη της προσωπικής διαφοράς έγινε με την αντιστάθμιση των ποσοστιαίων αυξήσεων που μεσολάβησαν από το 2021 έως και το 2024. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά έχει μειωθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε 770.000, από 1.230.000 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021. Δηλαδή από το σύνολο των 1,23 εκατ. συνταξιούχων που εμφάνισαν θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 – με τον νόμο Κατρούγκαλου – οι 460.000 (περίπου 38%) έχουν καταφέρει σήμερα να τη μηδενίσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ, έως το 2027 θα εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά σε άλλους 450.000 συνταξιούχους, οι οποίοι σήμερα καταγράφουν υπόλοιπο διαφοράς γύρω στα 70 ευρώ.