Συντάξεις: «Κλείδωσαν» αναδρομικά 52 μηνών - Χιλιάδες δικαιούχοι συνταξιούχοι

Συντάξεις: «Κλείδωσαν» αναδρομικά 52 μηνών – Χιλιάδες δικαιούχοι συνταξιούχοι

Στις 17 Απριλίου ορίστηκε η δίκη από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με σκοπό να εξετάσει την συνταγματικότητα του νόμου περί δώρων και επιδομάτων αδείας για συνταξιούχους

Μετά την ολοκλήρωση της επαναυπολογισμού των συντάξεών τους τον Απρίλιο, χιλιάδες δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά που αφορούν έως και 52 μήνες. Την Άνοιξη, περίπου 20.000 συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, με βάση τα έτη ασφάλισης και το ποσό της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, αυτή η διαδικασία αφορά σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά το νόμο Κατρούγκαλου και Βρούτση.

Οι αυξήσεις

Οι διαδικασίες επαναυπολογισμού κινούνται ταχύτερα μετά από την εφαρμογή διόρθωσης των εννέα πιο συνηθισμένων περιπτώσεων λάθους. Όσοι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία κερδίζουν την αύξηση που αντιστοιχεί στα επιπλέον των 30 έτη ασφάλισης, την διόρθωση του λάθους στον επιπλέον χρόνο ασφάλισης και την αύξηση στην κανονική σύνταξη του 7,73% πέρισυ και 3,1% από τον ν. Βρούτση.

Οι δικαιούχοι:

  • Όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης – συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων.
  • Συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επαναυπολιγιστεί
  • Συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, για τις 17 Απριλίου ορίστηκε η δικάσιμος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για να εξετάσει το παραπεμπτικό ερώτημα του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου που αφορά τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018.