Συντάξεις: Οριστικό! Αν έχετε τόση σύνταξη παίρνετε αύξηση

Συντάξεις: Οριστικό! Αν έχετε τόση σύνταξη παίρνετε αύξηση

Συντάξεις: Μεγαλώνει η αγωνία για τους συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν να δουν τι θα συμβεί τελικά με τις αυξήσεις

Συντάξεις… Τα μισθολοδικά δεδομένα ανά κάθε τομέα εργασίας και η ποιοτική αξιοποίησή τους, καθώς και η χρονική περίοδος που θα γίνεται εφεξής ο κάθε υπολογισμός είναι οι κύριες παράμετροι που έχει αναλάβει να καταγράψει η Επιτροπή, από την οποία θα προκύψει ο δείκτης μεταβολής μισθών.

Ένας δείκτης που θα «ευθύνεται», από το 2025 και μετά, για τις αυξήσεις που θα δίνονται στις συντάξεις αλλά και για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, σύμφωνα με το naftemporiki.gr.

Η συνεργασία για την οριστική δημιουργία του συγκεκριμένου δείκτη είναι διυπουργική (υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών), με τη συνδρομή της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και με χρήση στοιχείων από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Η σχετική Επιτροπή θα πρέπει να έχει καταλήξει για πρώτη φορά στον εν λόγω δείκτη, το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Συντάξεις: Οι παράμετροι 

Η Επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με τη δημιουργία του συγκεκριμένου δείκτη θα πρέπει να ξεκαθαρίσει συγκεκριμένες παραμέτρους, βάσει των οποίων θα γίνεται ο απαραίτητος προσδιορισμός του, εφεξής. Αυτές οι παράμετροι είναι οι ακόλουθες:

  • Έλεγχος ποιότητας του δείκτη.
  • Δημιουργία αξιόπιστης πηγής, από την οποία θα αντλούνται τα όποια δεδομένα είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του δείκτη.
  • Μισθολογικά δεδομένα που θα πρέπει να υπάρχουν ανά τομέα εργασίας. Συνδυαστικά πρέπει να καταγράφονται και οι ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο.
  • Χρονική βάση υπολογισμού του δείκτη μισθών.
  • Χαρτογράφηση όλων των κατηγοριών που θα εφαρμοστεί ο δείκτης μισθών, σε σχέση με τα δεδομένα που μπορούν να αντληθούν από την αγορά εργασίας. Αναπροσαρμογή Εκτίμηση ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης είναι ότι, σε περιόδους κατά τις οποίες οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα κινούνται ανοδικά, αυτό θα έχει θετική επίδραση και στον δείκτη μισθών, που θα αναπροσαρμόζεται από έτος σε έτος.

Άρα, για να συνεχίζουν να αυξάνονται οι συντάξεις και να εξαφανιστεί για το σύνολο των συνταξιούχων το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «προσωπική διαφορά», θα πρέπει στο εξής να αυξάνονται και οι μισθοί στην αγορά εργασίας. Επισημαίνεται ότι το 2025 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί το μοντέλο του δείκτη μισθών για τον προσδιορισμό των αυξήσεων στις συντάξεις αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Η διετία 2023 – 2024

Τη διετία 2023 – 2024, οι όποιες αντίστοιχες αυξήσεις προήλθαν από τις μεταβολές που καταγράφηκαν στον ετήσιο πληθωρισμό (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή), συνδυαστικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Όμως με το νέο έτος, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα πάψουν να εξαρτώνται από τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, καθώς θα δημιουργηθεί ένα νέο μέγεθος, που εκτιμάται ότι θα περιγράφει ακριβέστερα την εικόνα της αγοράς εργασίας της χώρας, ως προς το μισθολογικό πεδίο.

Η διαδικασία με τον δείκτη μισθών έχει θεσμοθετηθεί από το 2019, αλλά «πάγωσε» η εφαρμογή τη διετία της πανδημίας, για να επανέλθει τώρα στο προσκήνιο.

Το όριο που έχει τεθεί είναι το 2002, για να γίνεται ο έλεγχος των αυξήσεων στις συντάξεις. Τα δεδομένα έως το 2024 έχουν προκύψει σε σχέση με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τον ρυθμό ανάπτυξης. Από το 2025 και μετά, όμως, τα νέα δεδομένα που θα καταγραφούν και θα οδηγήσουν σε αυξήσεις, θα εξαρτώνται από τον δείκτη μισθών. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις συντάξεις θα αφορούν μόνο το ανταποδοτικό μέρος τους. Εκεί θα περιοριστούν οι όποιες αυξήσεις δοθούν σε σχέση με τον δείκτη μισθών. Πάντως, ήδη το Οικονομικό Επιτελείο γνωρίζει πως, ανεξάρτητα από το ποσοστό των αυξήσεων που θα δοθεί στις συντάξεις το νέο έτος, υπάρχουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι που βρίσκονται εντός «προσωπικής διαφοράς».

Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη που λαμβάνουν είναι μεγαλύτερη από αυτή που προέκυψε, μετά τον επανυπολογισμό της (λογιστικά). Έτσι, για τρίτο σερί έτος, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν θα διαπιστώσουν πρακτική αύξηση στο εισόδημά τους. Απλώς, η αύξηση που θα δοθεί θα προκαλέσει λογιστική μείωση της «προσωπικής διαφοράς» τους. Μόλις μηδενιστεί η «προσωπική διαφορά», τότε οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα μπορέσουν να λάβουν πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους, άρα και στο μηνιαίο εισόδημά τους. Γι’ αυτό και ήδη έχει προγραμματιστεί να λάβουν αυτοί οι συνταξιούχοι ειδικό επίδομα «προσωπικής διαφοράς», που θα περιορίσει κάπως την ετήσια απώλεια που θα έχουν το 2025.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΚΠΑ
14 Ιανουαρίου, 2025
Τσιόδρας προς Κομισιόν: Οι κλιματικοί στόχοι περνούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας
14 Ιανουαρίου, 2025
Όλαφ Σολτς για πιθανή συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: «Προτεραιότητα οι ζωές των ομήρων»
14 Ιανουαρίου, 2025
Το πρωί της Τετάρτης το ραντεβού Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου
14 Ιανουαρίου, 2025
Κλήρωση Τζόκερ 14/01/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί
14 Ιανουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Δεν παραιτούμαι
14 Ιανουαρίου, 2025
Eurojackpot 14/01/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατομμύρια ευρώ
14 Ιανουαρίου, 2025
Συνελήφθη Συνταγματάρχης με χιλιάδες αρχεία παιδικής πορνογραφίας
14 Ιανουαρίου, 2025
Κριστιάνο Ρονάλντο: Υπογράφει νέο συμβόλαιο με την Αλ Νασρ ως το 2026
14 Ιανουαρίου, 2025
Λαβρόφ: Αξιέπαινες οι δηλώσεις Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
14 Ιανουαρίου, 2025