WASHINGTON, DC - JANUARY 29: Emergency response units conduct search and rescue operations in the Potomac River near Ronald Reagan Washington Airport on January 29, 2025 in Arlington, Virginia. An American Airlines flight from Wichita, Kansas collided with a helicopter while approaching Ronald Reagan National Airport. Al Drago/Getty Images/AFP (Photo by Al Drago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Συντριβή αεροσκάφους μετά από σύγκρουση με ελικόπτερο του στρατού κοντά στην Ουάσιγκτον – Ανασύρθηκαν 18 σοροί

Επιβατικό αεροσκάφος με 64 επιβαίνοντες συγκρούστηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο κατά την προσγείωσή του στο εθνικό αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρίγκαν κοντά στην Ουάσινγκτον. Το αεροσκάφος συνετρίβη στον ποταμό Ποτόμακ. To CBC News αναφέρει ότι 18 σοροί ανασύρθηκαν από τον ποταμό. Η Washington Post επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι η αστυνομία είχε αρχίσει να ανασύρει πολλά πτώματα από τον Ποτόμακ.

Το ελικόπτερο Black Hawk του αμερικανικού στρατού που ενεπλάκη στη συντριβή της Τετάρτης κοντά στην Ουάσινγκτον βρισκόταν σε «εκπαιδευτική πτήση» όταν συγκρούστηκε στον αέρα με επιβατικό αεροσκάφος, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ενημερώθηκε για την κατάσταση: φαίνεται πως, με τραγικό τρόπο, στρατιωτικό ελικόπτερο συγκρούστηκε με αεροπλάνο της γραμμής περιφερειακής αεροπορικής εταιρείας», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News η εκπρόσωπος της προεδρίας Κάρολαϊν Λίβιτ.

Συντριβή αεροσκάφους μετά από σύγκρουση με ελικόπτερο του στρατού κοντά στην Ουάσιγκτον – Ανασύρθηκαν 18 σοροί
Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ το επιβεβαίωσε λίγο αργότερα, κάνοντας λόγο για «φρικτό ατύχημα» και προσθέτοντας πως «παρακολουθεί» την εξέλιξη της κατάστασης.

Ωστόσο γερουσιαστής που αντιπροσωπεύει την πολιτεία Κάνσας, από όπου είχε αναχωρήσει το αεροσκάφος, ο Ρότζερ Μάρσαλ, ανέφερε μέσω X πως οι επιβαίνοντες ήταν περίπου 60, κάνοντας λόγο περί «εφιάλτη».

Σύμφωνα με την American Airlines, στο επιβατικό αεροσκάφος επέβαιναν 64 άνθρωποι, 60 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως στο ελικόπτερο επέβαιναν τρεις άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA), αεροσκάφος τύπου CRJ700 κατασκευασμένο από την καναδική Bombardier, που εκμεταλλευόταν η αεροπορική εταιρεία PSA, «συγκρούστηκε στον αέρα» καθώς προσέγγιζε το αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν με ελικόπτερο Sikorsky H-60 Black Hawk, στα όρια της πρωτεύουσας.

Τα αεροσκάφη του τύπου μπορούν να μεταφέρουν ως και 78 επιβάτες. Τα ελικόπτερα του τύπου Μπλακ Χοκ μπορούν να μεταφέρουν ως και 15 ανθρώπους πέρα από το πλήρωμα.

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από τη Γουίτσιτα του Κάνσας και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στην Ουάσιγκτον στις 21:00 (τοπική ώρα· στις 04:00 ώρα Ελλάδας).

Βίντεο τα οποία μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ελικόπτερα να κάνουν πτήσεις πάνω από τον ποταμό Ποτόμακ, φωτίζοντας τομείς του με προβολείς.

Γύρω από το αεροδρόμιο, ήταν ορατοί οι φάροι διαφόρων ασθενοφόρων, οχημάτων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στις όχθες του ποταμού Ποτόμακ. Τα περισσότερα οχήματα έμοιαζαν συγκεντρωμένα απέναντι στο αεροδρόμιο, στην ανατολική όχθη.

Κάνοντας λόγο για «αεροπορικό συμβάν», το αεροδρόμιο ανακοίνωσε μέσω X πως όλες οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις «ανεστάλησαν».

Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για θύματα, αλλά όλες οι απογειώσεις και προσγειώσεις από το αεροδρόμιο κοντά στην Ουάσινγκτον έχουν διακοπεί.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε πως συγκρούστηκε με ελικόπτερο Black Hawk που ανήκει σε αυτόν και στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα.

Φουσκωτά σκάφη διάσωσης έσπευσαν στον ποταμό Ποτόμακ. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η σύγκρουση στον αέρα, σημειώθηκε όταν ένα περιφερειακό αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από τη Γουιτσιτά του Κάνσας, συγκρούστηκε με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Blackhawk, ενώ βρισκόταν σε προσέγγιση σε διάδρομο του αεροδρομίου.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ δήλωσε ότι υπάρχουν θύματα μετά τη σύγκρουση του αεροσκάφους στον αέρα
με ένα ελικόπτερο κατά την προσέγγιση στο αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρίγκαν της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ουάσινγκτον στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά σκάφη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη.

Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι όλες οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις σταμάτησαν καθώς το προσωπικό έκτακτης ανάγκης ανταποκρίθηκε σε περιστατικό

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μανώλης Λιδάκης: Όλα όσα έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση – «Εάν το είχε πάρει χαμπάρι έγκαιρα, θα το προλάβαινε»
6 Μαρτίου, 2025
Κ. Μητσοτάκης: Οι ώρες των μεγάλων αποφάσεων για την ΕΕ έχουν φτάσει – Στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία πρέπει να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ
6 Μαρτίου, 2025
Εύη Βατίδου σε Γρηγόρη Βαλλιανάτο: «Ο σεβασμός σε έναν άνθρωπο που δεν είναι πια εδώ είναι στοιχείο αξιοπρέπειας»
6 Μαρτίου, 2025
Ηράκλειο: Οδηγός σε αμόκ παρέσυρε ζευγάρι – Νωρίτερα είχε καταστρέψει χωράφι τους
6 Μαρτίου, 2025
Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στη Βουκουρεστίου
6 Μαρτίου, 2025
Φάμελλος σε Σκέρτσο: Ισχύει ή όχι δημοσίευμα το οποίο φέρεται να σας εμπλέκει σε διαδικασία αλληλογραφίας με τον Χρ. Τριαντόπουλο
6 Μαρτίου, 2025
Σεπόλια: Άνδρας αυτοκτόνησε με καραμπίνα σε ταράτσα πολυκατοικίας
6 Μαρτίου, 2025
Λογαριασμοί ρεύματος: Στο 1,5 λεπτό ανά kWh οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά τον Μάρτιο – Στα 3,5 λεπτά για τους ευάλωτους καταναλωτές
6 Μαρτίου, 2025
Συνελήφθησαν δύο άτομα που προσπάθησαν να εισάγουν μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» πάνω από 17 κιλά κοκαΐνης
6 Μαρτίου, 2025
Κυβερνητικές πηγές για δημοσίευμα σχετικά με email του Χ. Τριαντόπουλου: Βαθιά παραπλανητικό, εντάσσεται σε μία ευρύτερη απόπειρα αλλοίωσης της πραγματικότητας
6 Μαρτίου, 2025