Σύψας: Αγωνία για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών – Πότε θα παρέμβουμε

«Η τακτική της επιτροπής των ειδικών είναι να γίνεται ένα βήμα τη φορά σε ό,τι αφορά το άνοιγμα δραστηριοτήτων», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας

Συνέντευξη παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας, όπου ανέφερε πως «η τακτική της επιτροπής των ειδικών είναι να γίνεται ένα βήμα τη φορά σε ό,τι αφορά το άνοιγμα δραστηριοτήτων».

Παράλληλα ο κ. Σύψας, χαρακτήρισε βέβαιη την επιδείνωση της επιδημίας τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι αυτή να γίνει σε ένα ανεκτό επίπεδο.

Η αγωνία των επιδημιολόγων βρίσκεται επικεντρωμένη στο κέντρο της Αθήνας καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής ειδικών, στον κεντρικό τομέα των Αθηνών υπάρχουν αυτή τη στιγμή 800 ενεργά κρούσματα σημειώνοντας επίσης ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 60% με όριο συναγερμού το 80%. Μάλιστα σημείωσε πώς ο Κεντρικός Τομέας μπορεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» αλλά είναι κοντά στο «κόκκινο».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, αν πάμε σε κάλυψη πάνω από 80% θα παρέμβουμε» τόνισε.

Εκτός από όποια απόφαση τα καταστήματα στις κόκκινες περιοχές

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε επίσης και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου επισημαίνοντας ότι «εάν τα στοιχεία που θα μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι από όποια απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων θα μείνουν εκτός οι «κόκκινες» περιοχές.

Θα υπάρξει επιδείνωση από το άνοιγμα

Ο κ. Σύψας συνέχισε τονίζοντας ότι η τακτική της επιτροπής είναι να κάνει ένα βήμα τη φορά, ενώ πρόσθεσε ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση από το άνοιγμα μίας βαθμίδας εκπαίδευσης και κάποιας εμπορικής δραστηριότητας είναι παρόμοια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας το πρόβλημα δεν θα είναι τι θα γίνεται μέσα στο κατάστημα, καθώς εκεί θα τηρούνται τα μέτρα, αλλά η κινητικότητα που θα δημιουργηθεί.

Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα υπάρξει επιδείνωση της επιδημίας, ωστόσο, το ζήτημα είναι αυτό να γίνει σε ένα ανεκτό επίπεδο ώστες να μην αυξηθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Τέλος, εξήγησε ότι η επιτροπή κάνει εκτίμηση κινδύνου, «αν τα οφέλη είναι μεγαλύτερα κάνουμε θετική εισήγηση. Όποια απόφαση μπορεί να ανακληθεί».