Σύψας: «Ελπίζω να μην είναι άσχημες οι επιπτώσεις των συνωστισμών»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας, μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων αλλά και την έλευση των τουριστών στη χώρα μας.

«Όποιος αμφιβάλλει για το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να κοιτάξει στην Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία για να δει το πραγματικό πρόσωπο του ιού αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο», τόνισε ο κ. Σύψας το πρωί της Τετάρτης (27/05) στον ΑΝΤ1.

«Έχουμε συνεχώς αντικρουόμενες πληροφορίες, γιατί ο ιός είναι καινούργιος δεν έχουμε καμία πληροφορία για το πώς συμπεριφέρεται επιδημιολογικά, ποιες είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που προτιμά, πως μεταδίδεται και ποια θεραπεία μπορεί να έχουμε για αυτόν. Προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη και να καταλήξουμε στην πιο σωστή απόφαση. Πολλές φορές χρειάζεται να ανακαλέσουμε μια απόφαση και αλίμονο αν δεν το κάναμε, αλίμονο αν μέναμε δογματικοί».

Για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «καλύτερα το παιδί να μάθει εντός σχολείου πώς να συμπεριφέρεται κατά του κορονοϊού».

«Σίγουρα θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα δεν έχουμε καμία αμφιβολία», τόνισε για το άνοιγμα του τουρισμού ο καθηγητής. «Τι πρέπει να κάνουμε, να κλείσουμε τον τουρισμό και να φτωχοποιήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, θα έχουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας από αυτό που προλαβαίνουμε», πρόσθεσε.

Σε άλλη συνέντευξή του αναφέρθηκε στον συγχρωτισμό που έγινε τις τελευταίες μέρες σε υπαίθριους χώρους τονίζοντας: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε το αυτονόητο, δηλαδή ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, όπως είναι ο κανόνας της απόστασης, όλα όσα πασχίσαμε να κερδίσουμε τόσο καιρό θα τα χάσουμε ταχύτατα». Μάλιστα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι σε δύο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».