Για τα αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το αν τα παιδιά διασπείρουν πιο εύκολα τον ιό, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νικόλαος Σύψας.
«Όταν ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία ήταν Μάρτιος, η πανδημία ήταν στην αρχή της και δε γνωρίζαμε ακριβώς την επιδημιολογία της. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε το παράδειγμα της γρίπης, καθώς ξέρουμε ότι το κλείσιμο των σχολείων ελαττώνει την επιδημία. Φάνηκε από τα επιδημιολογικά μοντέλα ότι η πράξη αυτή λειτούργησε καθώς έφερε πτώση του R κατά 15%-20%» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πλέον έχουμε πληροφορίες από μελέτες που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με αυτές «μαθαίνουμε ότι τα παιδιά δε μολύνονται εύκολα και μεταδίδουν πιο δύσκολα τον ιό στους γονείς».
O Covid έχει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από τη γρίπη, σημείωσε. Ο καθηγητής τόνισε ότι η οδηγία να μη βλέπουν τα παιδιά τους παππούδες ισχύει, ειδικά αν πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί ναι μεν μεταδίδουν τον ιό δύσκολα αλλά όχι καθόλου.
Όπως είπε ο κ.Σύψας, η μελέτη για τη ρεμντεσιβίρη έδειξε ότι οι ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο αναρρώνουν πιο γρήγορα, όμως η ρεμντεσιβίρη φαίνεται να μην έχει καμία επίδραση στη θνησιμότητα. «Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε αλλά όχι ότι καλύτερο θα θέλαμε» είπε.
Όσο για τις εκκλησίες και για τη Θεία Κοινωνία είπε ότι οι οδηγίες που είναι αναρτημένες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων που λένε ότι σε περιόδους επιδημίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ίδιο κουτάλι και ποτήρι με άλλους. Σημείωσε ωστόσο, ότι η μετάληψη είναι καθαρά θέμα της Εκκλησίας και των πιστών.