Σύψας: Συναγερμός για τα κρούσματα στην Αττική

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου μίλησε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Νικόλαος Σύψας.

«Στην Ελλάδα έχουμε καλύτερα νέα σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, έχει ελαττωθεί η εισαγωγή κρουσμάτων από τα βόρεια σύνορά μας, από τα Βαλκάνια, και στα αεροδρόμια η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Όμως, υπάρχει και το πρόβλημα της διασποράς σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε αρκετά κρούσματα και χτες και σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά της επιδημίας στις μεγάλες πόλεις. Αυτό είναι ένα σημείο που μας ανησυχεί και το παρακολουθούμε», ανέφερε ο κ. Σύψας.

«Στα αυξημένα κρούσματα έχουν συνεισφέρει ο τουρισμός και τα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι ο συγχρωτισμός και τα φαινόμενα υπερμετάδοσης, μετά από συγκεντρώσεις σε μπαρ, σε πλατείες κλπ. Τα φαινόμενα αυτά τα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμά τους, που είναι αύξηση των κρουσμάτων. Καλούμε για άλλη μία φορά τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις», εξήγησε.

«Για το εμβόλιο τώρα τελείωσε η μελέτη φάσης 2. Ακολουθεί η μελέτη φάσης 3, όπου θα δούμε αν προστατεύει ανθρώπους από τον ιό. Αν όλα πάνε καλά το εμβόλιο θα πάρει έγκριση στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου. Δεν θα επιτευχθεί γρήγορα ο στόχος του να εμβολιάσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε και το επόμενο καλοκαίρι με τον ιό», σημείωσε ο ίδιος.

«Για τις μάσκες υπήρξαν αρκετές αντικρουόμενες συστάσεις. Η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο. Το πρώτο μέτρο είναι η απόσταση και το να πλένουμε τα χέρια μας. Αν δεν μπορούμε να τηρήσουμε την απόσταση τότε έχουμε τη μάσκα», κατέληξε ο κ. Σύψας.