Στην Συρία, ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (ΧΤΣ), Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σάρα, γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, φέρεται να έχασε τη ζωή του έπειτα από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι, σύμφωνα με αραβικές δημοσιογραφικές πηγές.
Ωστόσο, η πληροφορία αυτή -η οποία διακινείται ευρέως στην πλατφόρμα Χ- δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα προς το παρόν, αλλά έρχεται ύστερα από μια σειρά βίαιων εξελίξεων που κορυφώνουν την ένταση στην περιοχή.
Η ρωσική αεροπορία επιτέθηκε εναντίον αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην Συρία, σε στήριξη του στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία, σύμμαχος του Άσαντ, εξακολουθεί να υποστηρίζει το καθεστώς στη διαρκή σύγκρουση με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες.
Οι επιθέσεις ακολούθησαν την προειδοποίηση από τις δυνάμεις του Άσαντ, οι οποίες δήλωσαν ότι ανασυντάσσονται και προετοιμάζουν αντεπίθεση στην περιοχή.
Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (ΧΤΣ), η οποία ιδρύθηκε το 2011 με το όνομα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα (Μέτωπο Αλ Νούσρα) και είχε αρχικά στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα, είναι γνωστή για τη σφοδρότητα των επιθέσεών της κατά του συριακού καθεστώτος και θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή.
Το 2016, ο ηγέτης της, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι (ή «Γκολάνι», επειδή γεννήθηκε στα Υψίπεδα του Γκολάν), διέκοψε τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα και δημιούργησε τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια από τις κυριότερες αντιπολιτευτικές εξτρεμιστικές δυνάμεις.
Η οργάνωση είναι επικηρυγμένη από τις ΗΠΑ, με αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Αλ Τζουλάνι, ο οποίος παραμένει ψηλά στη λίστα των παγκόσμιων τρομοκρατών.
Το ΧΤΣ, παρότι διακηρύσσει τη στήριξή του στην αποκατάσταση του «ισλαμικού κράτους» στη Συρία, έχει επίσης προσπαθήσει να περιορίσει την επιρροή του από άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, διατηρώντας μια ιδιαίτερη σχέση με τον τοπικό πληθυσμό.
Παράλληλα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή, με την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης να είναι στο τραπέζι, αν η σύγκρουση εκτραχυνθεί περαιτέρω.
Οι συνθήκες στην περιοχή συνεχίζουν να εξελίσσονται ραγδαία, με τη Ρωσία, το Ιράν, την Τουρκία και άλλες δυνάμεις να έχουν ενεργό ρόλο στην πολιτική και στρατιωτική διαχείριση της κρίσης.
Με πληροφορίες από: Jerusalem Post, Times of Israel, Daily Mail