FILE - Palestinians transport a captured Israeli civilian, Noa Argamani, on a motorcycle from southern Israel, in the Gaza Strip on Oct. 7, 2023. Victims of Hamas' Oct. 7 attack in Israel sued Iran, Syria and North Korea on Monday, July 1, 2024, saying their governments supplied the militants with money, weapons and know-how needed to carry out the assault that precipitated Israel's ongoing war in Gaza. (AP Photo)

Συρία: Επτά νεκροί στις αντιτουρκικές διαδηλώσεις στα βόρεια της χώρας

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία, σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών των τουρκικών θέσεων σε τομείς της μεθορίου που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα μια ιατρική πηγή και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Δευτέρα σε πολλές συριακές πόλεις αυτής της μεθοριακής ζώνης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον συριακών καταστημάτων και περιουσιών στο Καϊσερί, στην κεντρική Τουρκία.

«Ο απολογισμός ανέρχεται σε επτά νεκρούς, οι έξι εξ αυτών στην πόλη Αφρίν και ο έβδομος στη Τζαραμπλούς, σε ανταλλαγή πυρών με Τούρκους φρουρούς» είπε ο διευθυντής του OSDH, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει αν τα θύματα οπλοφορούσαν. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερα θύματα.

Μια ιατρική πηγή στη βόρεια Συρία επιβεβαίωσε τον νεότερο απολογισμό.

Σήμερα στον τομέα που ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις επικρατεί σχετική ηρεμία, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το OSDH, που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, η Τουρκία έκλεισε τέσσερα μεθοριακά φυλάκια στη βόρεια Συρία, λόγω της «κλιμάκωσης των γεγονότων».

Ένας φωτορεπόρτερ του AFP παρακολούθησε την κηδεία ενός από τα θύματα στην πόλη Αζάζ.

Αντιτουρκικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες συριακές πόλεις, με τους διαδηλωτές να κατεβάζουν την τουρκική σημαία από κτήρια. Σύμφωνα με το OSDH, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που επιχειρούσαν να καταλάβουν το μεθοριακό φυλάκιο της Τζαραμπλούς.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γερμανία: Πρώτο κόμμα το CDU/CSU σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Προβάδισμα του CDU/CSU δείχνουν τα πρώτα exit polls – LIVE όλες οι εξελίξεις
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Η ετυμηγορία της κάλπης – LIVE όλες οι εξελίξεις
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία αναμένει να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σοκαριστικό τροχαίο στην Ηλεία: Μεθυσμένος οδηγούσε με τον 4χρονο γιο του στην αγκαλιά – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το παιδί
23 Φεβρουαρίου, 2025
«Το πηγούνι του ακουμπούσε τα γεννητικά μου όργανα – Έβλεπα το ταβάνι κι έκλαιγα»: Συγκλονίζουν τα θύματα του γυναικολόγου στη Ρόδο
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θάνατος Βασίλη Καλογήρου: «Σύντομα μπορούμε να έχουμε τη λύση του μυστηρίου – “Κλειδί” ο ιατρικός φάκελος»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανατροπή στην υπόθεση»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης
23 Φεβρουαρίου, 2025
Φον ντερ Λάιεν: «Έγινε απολογισμός με τους Στάρμερ και Μακρόν για τις επαφές τους με την Ουάσινγκτον»
23 Φεβρουαρίου, 2025