Συρία: Η Τουρκία ξεκίνησε την επίθεση στο κουρδικό προπύργιο Μανμπίτζ (pics)

Συρία: Λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι σκοπεύει να εκδιώξει τους υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητές από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας… η επίθεση έγινε πραγματικότητα.

Συρία: Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα αλλά και ανταποκριτές που καλύπτουν τον πόλεμο για τα διεθνή Μέσα, η τουρκική επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ στη Συρία έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι Σύροι μαχητές που φέρουν την υποστήριξη της Άγκυρας ανακοίνωσαν ότι άρχισαν μαζί με τους Τούρκους στρατιώτες την επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ, που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις και κομάντος άρχισαν να προελαύνουν προς τη Μανμπίτζ το απόγευμα της Δευτέρας.

Δεν πτοείται ο Ερντογάν

Το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη μάχη εναντίον των Κούρδων μαχητών, έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της συνεχιζόμενης επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση έως τέλους. Δεν δίνουμε σημασία στις απειλές. Θα τελειώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Πρόσθεσε δε, ότι «η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την τελική νίκη», ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, έχοντας ως στόχο την εκκαθάριση της περιοχής από τους Κούρδους μαχητές.

Ωστόσο, η «Πηγή Ειρήνης» έχει συγκεντρώσει τα πυρά μίας σειράς χωρών της Δύσης – και όχι μόνο. Χαρακτηριστική είναι η πρόθεση της Ε.Ε. να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

Ταυτόχρονα, μία σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχει ήδη αποφασίσει το «πάγωμα» των πωλήσεων όπλων στο γειτονικό κράτος, ως μία πρώτη αντίδραση στις τουρκικές επιχειρήσεις.

Μογκερίνι : Ομόφωνα η απόφαση της ΕΕ για εισβολή στη Συρία και παράνομες γεωτρήσεις

Την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Τουρκία χαιρέτισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το πέρας της συνεδρίασης. Όπως είπε, παρά τις όποιες δυσκολίες η ΕΕ παρουσίασε μια «ενιαία προσέγγιση» τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου.