ΣΥΡΙΖΑ-3ο Συνέδριο: Τα μηνύματα στην ομιλία Τσίπρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την Κουμουνδούρου να μιλά από τώρα για ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα στείλει το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής για την χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι αφίσες του συνεδρίου που κυκλοφόρησαν χθες συμπυκνώνουν τα πολιτικά αιτούμενα της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας στο σύνθημα: “Νέα Αρχή, Πολιτική Αλλαγή, Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Κυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία”. Το Συνέδριο θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ την πρώτη ημέρα θα ακολουθήσουν και οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των κομμάτων που έχουν προσκληθεί από Ελλάδα και εξωτερικό.

Εκ των πραγμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να επικεντρωθεί στους στόχους του Συνεδρίου περιγράφοντας την αναγκαιότητα για μία νέα αρχή ώστε η κοινωνία ναν μείνει όρθια και να εφαρμοστούν μέσω μίας προοδευτικής κυβέρνησης πολιτικές που προφυλάσσουν τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, δηλαδή εργαζομένων, μικρομεσαίων, συνταξιούχων, νέων, αγροτών και όχι των ολίγων και εκλεκτών φίλων του κ. Μητσοτάκη.

Αναμένεται επίσης να επαναλάβει σε όλους τους τόνους πως μοναδική, ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συντελεστεί η πολιτική αλλαγή είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις κάλπες της απλής αναλογικής. Κατά τα στελέχη της Κουμουνδούρου αυτή η εξέλιξη θα θέσει ενώπιον σημαντικών διλημμάτων όλα τα πολιτικά κόμματα και πρωτίστως όσα αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά. “Οι πολιτικές εξελίξεις θα αναγκάσουν όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω στο ερώτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” αναφέρουν παράγοντες της Κουμουνδούρου που βλέπουν πως το 3ο Συνέδριο θα είναι σταθμός για τον στόχο της πολιτικής αλλαγής και την ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ. “Ένα κόμμα ισχυρό, συμμετοχικό, μαζικό, δημοκρατικό και σύγχρονο θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στη πολιτική αλλαγή” αναφέρουν. Τονίζουν δε πως το timing της διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι πολύ καλό καθώς έχει αρχίσει και αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις η κυβερνητική φθορά, την ίδια ώρα που σε όλες τις τάσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει άνοδο των ποσοστών του.

Το μήνυμα της “πολιτικής αλλαγής” φαίνεται πως θα κυριαρχήσει στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ξεκινά σε δύο ημέρες με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Για την Κουμουνδούρου το μομέντουμ της διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι πολύ καλό καθώς συμπίπτει με μία διακριτή πλέον και στις δημοσκοπήσεις κυβερνητική φθορά.

Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος η απροθυμία αλλά και αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και το αίσθημα της ανασφάλειας των πολιτών επιβεβαιώνουν ότι η πτώση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι ανεπίστρεπτη κάτι που αποτυπώνεται τόσο στα ποιοτικά όσο και στα ποσοτικά στοιχείων όλων των μετρήσεων της κοινής γνώμης, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει να ανεβάζει τα ποσοστά του.

Το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου είναι: “Νέα αρχή, Πολιτική Αλλαγή-Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Κυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία” που συμπυκνώνει όλους τους πολιτικούς στόχους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικεντρώσει την ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου, στην αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής και μιας νέας αρχής με την κοινωνία για την κοινωνία, με υπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, αγροτών, νέων, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι των ολίγων και εκλεκτών της κυβέρνησης της ΝΔ. Αναμένεται να επαναλάβει επίσης ότι για να συντελεστεί η πολιτική αλλαγή και να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση, μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη θα είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι και το στοιχείο που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις καθώς θα θέσει ενώπιον διλημμάτων όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο. Κοινώς, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στο ερώτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και να πάρουν θέση επί συγκεκριμένων προτάσεων που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖα-Προοδευτική Συμμαχία.

Στο 3ο Συνέδριο θα πάρουν μέρος περί τους 5.000 αντιπροσώπους που εξελέγησαν αρχές Απριλίου από εσωκομματικές διαδικασίες. Σ’ αυτές προσήλθαν 40.500 μέλη εκ των 61.600 μελών. Η Κουμουνδούρου προσδοκά πολύ μεγαλύτερη προσέλευση στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Μαΐου. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την οποία θα αποφασίσει το Συνέδριο είναι για την Κεντρική Επιτροπή να μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν έως τις 21 Μαρτίου, ενώ για την εκλογή Προέδρου θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες.