ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας για την οποία πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης

Μετά τις αποκαλύψεις για την μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, που κατέρριπτε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος και πιο αυξημένος κίνδυνος για τους ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από εκείνους που διασωληνώνονται εντός, έγγραφο του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει ότι 16.519 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι από τις 26.635 ανθρώπινες απώλειες από την αρχή της πανδημίας, 16.519 συνάνθρωποί μας πέθαναν εκτός ΜΕΘ ή ακόμη και στο σπίτι τους. Το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη καθώς κατατέθηκε επισήμως στη Βουλή σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το έγγραφο που προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ (ανεξάρτητα από την έκβασή τους, αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, επεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 ημέρες.

“Αυτή είναι η εγκληματική διαχείριση για την οποία πανηγυρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης. Μόλις χθες είχαμε ακόμη 70 απώλειες ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι ραγδαία” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει την ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει η χώρα αφού “ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει μάθει τίποτα από την τραγική διαχείριση και το αρνητικό πανευρωπαΊκό ρεκόρ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αλλά συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και τον διαμοιρασμό των υπηρεσιών του στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα: Επέκταση των ΣΔΙΤ, εμπόδια πρόσβασης και εξαιρέσεις πολιτών από την φροντίδα υγείας, απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικών κλινικών (30% συμμετοχή του ασθενή στο κόστος νοσηλειας), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ, σε αποκλεισμούς ασθενών και σε ακραίες ανισότητες στη φροντίδα υγείας.

Σημειωτέον πως το ποσοστό θνητότητας στη χώρα μας ακόμη και εντός ΜΕΘ αγγίζει το 62,5%.