ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η κρυφή ατζέντα της ΝΔ στη φορολογία

Για κρυφή ατζέντα της ΝΔ στη φορολογία κάνει λόγο η Κουμουνδούρου καταγγέλλοντας τους μηχανισμούς του κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθούν να την αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό και μάλιστα με αλαζονικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τα στοιχεία από τα φορολογικά έσοδα φανερώνουν τα ψέματα που επιμένουν να προβάλουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση αυτά τα στοιχεία μόνο για φέτος τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά τέσσερα δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από φόρους ήταν κατά 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισμένα. Επίσης, όπως αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι έμμεσοι και συγχρόνως πιο άδικοι φόροι έφθασαν στο 60% των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας δραματικά τα εισοδήματα κυρίως αδύναμων και μεσαίων που πρωτίστως πλήττονται από την έμμεση φορολόγηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταγγέλλουν τον κ. Μητσοτάκη πως επιτίθεται στο εισόδημα των πολιτών μέσω των έμμεσων φόρων και προσφέρει φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς, κάτι που συνιστά το πραγματικό του σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Την ώρα που οι πιο αδύναμοι πολίτες πιέζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ, αλλά προανήγγειλε και την κατάργηση των επιδομάτων σε περίπτωση που επανεκλεγεί, επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου.

Στον αντίποδα σχολιάζουν πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν προβλέπει καμιά αλλαγή στη φορολογία επιχειρήσεων, αλλά στα υπερκέρδη εταιριών ενέργειας και δυίλισης. Στελέχη του κόμματος διευκρινίζουν πως οι μόνες επιχειρήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επιβάλει φόρους και μάλιστα έκτακτους είναι οι επιχειρήσεις ενέργειας και τα διυλιστήρια, οι οποίες παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη μάλιστα μόνο για το 2022 αθροιστικά περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι, λένε στην Κουμουνδούρου τα υπερκέρδη των δέκα επιχειρήσεων που θα φορολογηθούν εκτάκτως ώστε να επιστρέψουν ως έσοδα στο δημόσιο για να γίνουν κοινωνική πολιτική. Θυμίζουν δε, πως σε ολόκληρη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών την ώρα που στη χώρα μας υπήρχε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως σε αντίθεση με τη ΝΔ το πρόγραμμα του κόμματός τους προβλέπει μειώσεις σημαντικών φόρων που αφορούν και τις επιχειρήσεις όπως θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Σημειώνουν επίσης την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που περιορίζει σημαντικά τις τιμές εφοδίων και εξόδων στις επιχειρήσεις όπως επίσης και τον ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο έχει αποκλειστεί το 97% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.