ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στα κρίσιμα άρθρα του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στα κρίσιμα άρθρα του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λίγη ώρα αφότου από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως μισεί οτιδήποτε δημόσιο.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την υγεία στην Ολομέλεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε πως η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε επιχειρήσει και πάλι πριν από 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης.

“Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αλλάζετε με τίποτα” σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει: “Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο. Και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αλλάζει μυαλά παρά το γεγονός ότι έχει στην πλάτη της 35.000 νεκρούς από την πανδημία και σχολίασε πως η κυβέρνηση αντί να κάνει απολογισμό και να απολογείται συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Επέμεινε στην καταστροφική διαχείρηση της κυβέρνησης με την πανδημία και σχολίασε πως η κυβέρνηση οφείλει μία απάντηση και “εδώ δεν μπορείτε να επικαλεστείτε το “απόρρητο””.

Μάλιστα με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ανέφερε πως αν με τις πρακτικές παρακράτους αμφισβητούνται έμπρακτα τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, αν με όσα κάνει η κυβέρνηση στην Παιδεία αμφισβητεί έμπρακτα το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση, αν με όσα κάνει στην ενέργεια και τη μόρφωση αμφισβητεί έμπρακτα το δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων στην αξιοπρεπή διαβίωση, με όσα γίνονται στη δημόσια υγεία “αμφισβητείτε έμπρακτα το στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου, το δικαίωμα στη ζωή”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανασυγκρότησή του:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης ΕΣΥ με δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμηθεί το braindrain με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό τα 2.000 ευρώ
  • Θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης
  • Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας
  • Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής
  • Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ (από τις 127 στις 180 σε ολόκληρη τη χώρα)
  • Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων κέντρων υγείας
  • Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας