ΣΥΡΙΖΑ: Αν ο Μητσοτάκης αλλάξει τον εκλογικό νόμο θα επιβεβαιώσει την κατάρρευσή του

Με ενδιαφέρον αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να δουν εάν ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τη δέσμευσή του ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε χθες στη Βουλή έπειτα από πίεση που τού άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον να μην παίζει μικροκομματικά παιχνίδια, ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει. Κατά την Κουμουνδούρου τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Προς ώρας ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα αλλάξει για δεύτερη φορά στη θητεία του το εκλογικό σύστημα, -μολονότι κυβερνητικές πηγές διέρρεαν μόλις πριν από μερικές ημέρες ότι αυτό θα γίνει-όμως σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν πρέπει να είναι βέβαιος με τις προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως σχολιάζουν δε, εάν τελικώς αλλάξει τον εκλογικό νόμο όχι μόνο θα διαψεύσει τη δημοσκοπική του υπεροχή, αλλά συγχρόνως θα επιβεβαιώσει και την κατάρρευσή του. Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου προσκρούει στο Σύνταγμα και τονίζει πως θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση απέναντι σε μία τέτοια προοπτική που δεν έχει ξαναγίνει στα μεταπολιτευτικά χρονικά. “Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης φτιάξει εκλογικό νόμο που θα δίνει μπόνους στο δεύτερο κόμμα” τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση θέλοντας να δείξουν ότι η ΝΔ θα χάσει τις εκλογές κάτι που “έχει τελειώσει” όπως είπε προ ημερών και ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκ παραλλήλου στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν και τη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς η δημοσκόπηση της Marc τής δίνει δύο μονάδες κάτω σε σχέση με την προηγούμενη φορά και η Μetron Analysis 1,5 μονάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπησή της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη συμπεραίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης από την επερχόμενη κάλπη της απλής αναλογικής, επομένως θεωρούν ότι έχει καταλάβει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά. Επιπλέον, αναφέρουν πως με την στάση του αυτή ο Κ. Μητσοτάκης βάζει τη χώρα σε περιπέτειες καθώς “εκβιάζει” μονοκομματική ασυδοσία. Το μήνυμα που στέλνει δε στους ψηφοφόρους του είναι ότι δεν έχει σημασία η πρώτη κάλπη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.