ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και για τις οικονομικές συνέπειες

Εντείνεται η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, τόσο για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή όσο και για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει στη χώρα μας η παράταση της πολεμικής κρίσης.

Η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θεωρεί ότι η λύση μπορεί να έρθει αποκλειστικά μέσω τις διπλωματίας χωρίς να είναι απαραίτητη η όποια εμπλοκή τουλάχιστον της δικής μας χώρας στον πόλεμο, κάτι που συνέβη με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου η Κουμουνδούρου εστιάζει το ενδιαφέρον της και στη συνάντηση που θα έχουν στην Αττάλεια την ερχόμενη Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας όσο και στην επιβεβαιωμένη πλέον συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή με αφορμή την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προκαλέσει τον πρωθυπουργό στη Βουλή να εκκινήσει διάλογο σε επίπεδο κορυφής με την Τουρκία, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης τότε δεν απέκλεισε με αποτέλεσμα να βρίσκεται προ των πυλών η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για θετική εξέλιξη ωστόσο θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να ορίσει σαφείς κόκκινες γραμμές συζητώντας μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ και κανένα άλλο θέμα που επιχειρεί να βάλει στην ατζέντα η τουρκική πλευρά όπως πχ αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στην κατεύθυνση της επίλυσης των θεμάτων μέσω της διπλωματίας , κάτι που φαίνεται ότι επιδιώκει και πετυχαίνει η Άγκυρα αναλαμβάνοντας ρόλο διαμεσολαβητή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξετάζουν σοβαρά το θέμα της ενεργειακής κρίσης και τις περαιτέρω συνέπειες που θα έχει για τη χώρα μας η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα. Θυμίζουν πως το πρόβλημα προϋπήρχε της έναρξης του πολέμου όμως η κυβέρνηση επέλεξε να μην λάβει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα έξοδα του μήνα.