ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τις κυβερνητικές επιλογές και την προστασία α’ κατοικίας

Η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έχει ξεκινήσει, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εκφράζει όμως την ανησυχία της για τις κυβερνητικές επιλογές.

Όχι μόνο γιατί το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικότερα, αλλά κυρίως γιατί «αγνοείται» η τύχη του μαξιλαριού ασφαλείας και συγχρόνως η κυβέρνηση δείχνει σπουδή να ανοίξει πρώτα δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία για να εκδώσουν αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μάλιστα με βάση τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους τομεάρχες του κόμματός του, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να έχει οδηγηθεί σε αυτήν την επιλογή δεχόμενη «ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών και των funds”. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχεί πως σε συνδυασμό με την άρση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας (30 Απριλίου) «θα βρεθούμε μπροστά και σε καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης, από ανθρώπους που θα απειλείται η περιουσία τους ή από ανθρώπους που θα απειλείται το σπίτι τους, την στιγμή που θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον ιό».

Γι’ αυτούς τους λόγους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα στελέχη του να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και σε εγρήγορση τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κοινωνία. Μάλιστα είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναδείξει τις προτάσεις του για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» που θα θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη.

«Αυτό είναι το κρίσιμο το οποίο πρέπει να βάλουμε μπροστά» είπε χωρίς βεβαίως να παραλείψει να κάνει αναφορά στον τραγέλαφο με τα vouchers. Μϊλησε δε για εξαιρετικά ύποπτες αποφάσεις υπουργών, για ψευτοκαταρτίσεις επιστημόνων και επιλεγμένους μεσάζοντες και σχολίασε με νόημα: «Κατά την άποψή μας εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ηθικής σημασίας ζήτημα διερωτώμενος για ποιον λόγο ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης απέκρυψε τα εταιρικά στοιχεία της κάθε πλατφόρμας που ανέλαβε έναντι εκατομμυρίων τις καταρτίσεις έναντι δεκάδων εκατομμυρίων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται επέμεινα και στα εργασιακά λέγοντας στα στελέχη του πως οι κυβερνώντας αξιοποιούν την κρίση όχι για να αναδιαρθρώσουν την αγορά εργασίας και την οικονομία αλλά για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, στιγματίζοντας την ιδιότυπη λειτουργία της Βουλής, όπου όλα προχωρούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να υπάρχει λογοδοσία.

Όσο για το μαξιλάρι ασφαλείας ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας: «Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αξιοποιήσουν ενεργά και στοχευμένα το «μαξιλάρι» της ρευστότητας και έρθει ο Μάης και ο Ιούνιος, θα βρεθούμε χωρίς να το καταλάβουμε τον Σεπτέμβρη, έχοντας το σπαταλήσει για ανάγκες οι οποίες θα τρέχουν και χωρίς να έχουμε δημιουργήσει μία δυναμική για την επανεκκίνηση της οικονομίας.»