ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού και για την οικονομική κατάσταση

Δεν είναι μόνο οι αργοί ρυθμοί στους εμβολιασμούς που ανησυχούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ώρα μάλιστα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε μπροστά τους τουλάχιστον ακόμη τρεις μήνες πανδημίας. Είναι και η οικονομική κατάσταση που προκαλεί πρόσθετους προβληματισμούς στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς διαπιστώνει πως η κυβερνητική αδράνεια στην ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες και τον κίνδυνο κατάρρευσης νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των πληθυσμών σε συνδυασμό με το φιάσκο να πρέπει να εμβολιάζονται υπερήλικες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους, καθώς και οι ολέθριες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην οικονομία αναμένεται να αποτελέσουν άλλωστε και τον κεντρικό άξονα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα κατά την συζήτηση της Παρασκευής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως κανείς από την κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να μιλήσει με σαφήνεια και εγκυρότητα όχι απλά για ένα υλοποιήσιμο σχέδιο εμβολιασμού, αλλά και για το αν υπάρχει κάν σχέδιο ή πηγαίνουν μόνο βλέποντας και κάνοντας. Τον Νοέμβριο ο υπουργός Υγείας διατεινόταν πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για 2.117.440 εμβολιασμούς τον μήνα, δηλαδή περίπου 80.000 ημερησίως και με την έναρξη των εμβολιασμών γίνονται μόλις 5.000 σε συμπολίτες μας.

Ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη δεσμεύτηκε για 4 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος Μαρτίου και εμβολιασμό 2 εκατομμυρίων πολιτών και την ίδια στιγμή ο υπεύθυνος για τον εμβολισμό γενικός γραμματέας κ. Θεμιστοκλέους έλεγε ότι ως το τέλος Μαρτίου η χώρα θα έχει λάβει μόλις 1,5 εκατομμύρια εμβόλια.

Κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία , θέμα για το οποίο είχε γράψει το newsique.gr σε προηγούμενα ρεπορτάζ με την επισήμανση πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιδιώξει να υπάρξει μία συνολικότερη συνεννόηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα κρίσιμα κεφάλαια στη συζήτηση για την επόμενη μέρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με παραγωγικούς φορείς της Αχαϊας, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού. Κι αυτό την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει την μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη μόλις 0,9% για το 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 4%, στόχος που ήδη φαίνεται πως απομακρύνεται.

Αναφορικά με όσους υποστηρίζουν ότι ο στόχος της διαγραφής μέρους των χρεών, δηλαδή το να υπάρξει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία είναι ανέφικτος, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πως σε προηγούμενες και σαφώς πιο δύσκολες περιόδους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να ρυθμίσει το χρέος στα ασφαλισιτκά ταμεία που προέβλεπε πέραν των 120 δόσεων και διαγραφή μέρους του χρέους.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η επιλογή που έχει κάνει η κυβέρνηση να μην στηρίζει επαρκώς και εμπροσθοβαρώς επιχειρήσεις και εργαζόμενους θα έχει ολέθρια αποτελέσματα και όχι μόνο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και για την ίδια την δημοσιονομική ευστάθεια. Σημείωσε πως “θα είναι ολέθριο για την πορεία του δημόσιου χρέόυς που αυξάνεται σε υπερβολικά επίπεδα στο 200%” τονίζοντας πως υπάρχει η εμπειρία για το πού οδήγησαν ανάλογες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους και ανέφερε πως ενδεχομένως να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες, εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής καθώς κάποια στιγμή τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για συγκράτηση των επιτοκίων θα αρχίσουν να αποσύρονται.

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως η κυβέρνηση συζητά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να αναφέρει για το εάν είναι πλέον βιώσιμη η λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-Ad-