ΣΥΡΙΖΑ: «Ανήσυχοι» μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη

Για την ταμπακέρα τίποτα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέμεναν πως το πρωθυπουργικό διάγγελμα ή οι υπουργικές ανακοινώσεις που ακολούθησαν θα εμπεριείχαν και την κυβερνητική πρόταση για την ενίσχυση της οικονομίας μετά το τέλος της καραντίνας, αλλά προφανώς διαψεύστηκαν. Ως εκ τούτου μετά τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται περισσότεροι ανήσυχοι για τον κίνδυνο να μην καταρρεύσει και πάλι η χώρα.

Η κυβέρνηση παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει τον σχεδιασμό της για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Από μόνη της η απουσία κάποιας νέας πρότασης για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης εντείνει την ανησυχία στην Κουμουνδούρου που για μία ακόμη φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από το Μέγαρο Μαξίμου να πάρει μέτρα για την στήριξη της οικονομίας.

Το «πακέτο μέτρων» που ανακοινώθηκε με την έναρξη της κρίσης με τον κορωνοϊό έχει πυκνώσει την ανησυχία και έχει μειώσει ραγδαία τις προσδοκίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς με την επισήμανση πως ακόμη δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από όσα περιλαμβάνονταν στις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Αλλά και ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος προκάλεσε τον υπουργό Οικονομικών επαναφέροντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λήψη ενός εμπροσθοβαρούς πακέτου μέτρων που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει δυσθεώρητη αύξηση του χρέους και ασφαλώς δεν θα οδηγήσει την χώρα σε νέα μνημόνια.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο του πρωθυπουργικού διαγγέλματος η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει μεν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε σε υποχωρήσεις στο θέμα της λειτουργίας των σχολείων, υπό την πίεση των επιστημόνων και του ΣΥΡΙΖΑ, όμως και πάλι θεωρεί ότι η απόφαση για άνοιγμα των τάξεων των γυμνασίων και των λυκείων ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους.

«Δεν είπε για ποιο λόγο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες «υγειονομική βόμβα διασποράς του κορωνοϊού» τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον άρον για είκοσι μέρες αφήνοντας μάλιστα να κάνει το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με νόημα. Η Κουμουνδούρου απέφυγε -δημοσίως τουλάχιστον- να αναφερθεί στα πισωγυρίσματα του Μαξίμου, αφού μέχρι χθες υπήρξε απόφαση και για επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, ωστόσο πιστεύει ότι ως ένα βαθμό η παρέμβαση Τσίπρα για τα σχολεία προκάλεσε πρόβλημα στην κυβέρνηση καθώς είχε με το μέρος της την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα.

-Ad-