ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η ΝΔ την πανδημία

Στα κάγκελα βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία και την άρνησή της να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των Ειδικών σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζουν ως προκλητική την νέα εμφάνιση του υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στη Βουλή όπου για μία ακόμη φορά μίλησε για “επιτυχή διαχείριση της πανδημίας” και μάλιστα μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις για διπλή καταγραφή των κρουσμάτων του κορωνοϊού με υπαιτιότητα του ΕΟΔΥ. “Ακόμη δεν βρήκε μία λέξη να πει κρυπτόμενος πίσω από τον Κανονισμό για τις αποκαλύψεις δύο κυριακάτικων εφημερίδων ότι μέσα στο υπουργείο που διοικεί έχει στηθεί με πολιτική σκοπιμότητα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων της πανδημίας και πλέον η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της” αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει πως εάν η κυβέρνηση δεν δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων για τον covid-19 τότε αυτό συνιστά ομολογία ενοχής του πρωθυπουργού λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Γίνεται σαφές πως η Κουμουνδούρου συντηρεί ψηλά στην πολιτική ατζέντα της το θέμα της τήρησης “διπλών βιβλίων” για το οποίο άλλωστε έχει ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για λόγους δημοσίου συμφέροντος. “Αφού διαψεύδονται οι σχετικές αποκαλύψεις γιατί η κυβέρνηση επιμένει εδώ και έξι μήνες στην απόκρυψη των πρακτικών της Επιτροπής;” διερωτώνται στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένουν πως πρέπει να διαπιστωθεί εάν η Επιτροπή έκανε στην κυβέρνηση λάθος υποδείξεις στηριζόμενη σε εσφαλμένα επιδημιολογικά δεδομένα όπως για παράδειγμα στο lockdown της Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι αναφορές για μαγείρεμα των στατιστικών έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό και από τον ΟΕΝΓΕ, επομένως εφόσον ισχύουν οι σχετικές καταγγελίες αναδεικνύουν εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που πορεύεται με μόνο πιλότο την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας.

“Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο ούτε να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την πανδημία, ούτε να κρύβεται” σχολιάζει με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας πως οι αποκαλύψεις για παράλληλες πλατφόρμες καταγραφής κρουσμάτων και ελλιπή ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα και τον καθημερινό αριθμό τεστ, δεν μπορούν να μείνοουν αναπάντητες.
Μάλιστα ο τομεάρχης Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ζητώντας απαντήσεις για θέματα διαφάνειας στη διαχείριση της πανδημίας. Για την ακρίβεια ρωτά τί προτίθεται το υπουργείο Υγείας να κάνει ώστε να εξαλείψει τις σκιές περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας κατά τον χειρισμό της κρίσης, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εισηγήσεις της.

Σε σχέση πάντα με τις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρουν πως αφορούν πρωτίστως τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη διαβλέποντας προσπάθεια του Μαξίμου να αναζητήσει εξιλαστήρια θύματα για να μειώσει τη φορά στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού.