ΣΥΡΙΖΑ: Αντιφάσεις για την ύφεση, απαξίωση της μεσαίας τάξης

H χθεσινή αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για το αντιπεριβαλλοντικό-όπως το χαρακτηρίζει νομοσχέδιο στη Βουλή ήταν μόνο ένα δείγμα της σκλήρυνσης της αντιπολιτευτικής γραμμής του κόμματος έναντι των κυβερνητικών επιλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε επί της ουσίας τους κυβερνώντες να ξεχάσουν, εάν αυτό σκέφτονται, να περάσουν τα επόμενα 26 νομοθετήματα που έχουν προαναγγείλει με την Βουλή να υπολειτουργεί και τους βουλευτές να ψηφίζουν με επιστολή ψήφο παραβιάζοντας τον Κανονισμό.

Ένα ακόμη δείγμα της σκλήρυνσης της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ εντός ή εκτός Βουλής ήταν τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην μεσαία τάξη και όσους την αποτελούν, ανάμεσά τους και τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά τον υφυπουργό των Οικονομικών είναι «ζόμπι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβερνητική επιλογή να απαξιώνει τις επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη «που μέχρι χθες υμνούσατε» αντιμετωπίζοντάς την ως «μπαταχτσήδες» επειδή αγωνιούν για την επιβίωσή τους.

Αφορμή για την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση για την οικονομία ήταν οι αντιφάσεις Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών για το μέγεθος της ύφεσης αλλά και η απροθυμία τους να αξιοποιήσουν το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις που άφησε παρακαταθήκη-όπως είπε- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μία κρίσιμη κατάσταση της χώρας όπως αυτή με την πανδημία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η κυβέρνηση είτε προσδιορίζει την ύφεση στο μηδέν (στην αρχή της κρίσης), είτε αργότερα στο 2-3%, είτε στο 7,9% του Χρ. Σταϊκούρα, είτε στο 10% όπως την εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης στο CNN δεν αλλάζει τίποτα ως προς το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας αλλά συνεχίζει το γνωστό της αφήγημα πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» μολονότι εντοπίστηκαν για τα περίφημα προγράμματα τηλεκατάρτισης αλλά και για την αύξηση των μισθών των ανώτερων στελεχών στην ενέργεια στα 8.000 ευρώ!.

Με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «εδώ δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά εδώ υπάρχουν ανθρώπινες ζωές, λουκέτα στην αγορά, επιχειρήσεις που καταρρέουν, άνθρωποι που βγαίνουν στην ανεργία, όνειρα που γκρεμίζονται, ζωές που καταστρέφονται». Για να σημειώσει πως το μόνο που αλλάζει η κυβέρνηση, αντί να αλλάξει το «πακέτο στήριξης» είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει «αυτούς που μέχρι χθες υμνούσατε, την λεγόμενη μεσαία τάξη». Όπως είπε, «τούς λέγατε νοικοκυραίους και ραχοκοκαλιά και σήμερα τους λέτε μπαταχτσήδες και τις επιχειρήσεις ζόμπι».

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις αναφορικά με το ποιους θεωρεί ότι είναι «ζόμπι» θέτοντας ρητορικά τα ερωτήματα: «Αυτές που παλεύουν να ξανανοίξουν, αυτές που χρωστάνε τον ΦΠΑ και δεν ξέρουν τί θα τούς ξημερώσει, αυτές που δεν τολμούσαν να περάσουν έξω από τις τράπεζες γιατί δεν δανειοδοτούνταν, αυτές που αποκλείστηκαν από τη επιστρεπτέα προκαταβολή; Αυτές είναι ζόμπι;»

Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει σήμερα μέρος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.