ΣΥΡΙΖΑ: «Χτυπήματα» σε εξωτερικό και εσωτερικό

Με παρεμβάσεις τόσο προς τους έξω όσο και προς το εσωτερικό της χώρας εντείνει η αξιωματική αντιπολίτευση την πίεσή της προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε ελληνοτουρκικά, πανδημία (δημόσια υγεία, παιδεία και συγκοινωνίες) και οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε μία διπλωματική πρωτοβουλία με αφορμή και το Συμβούλιο Κορυφής που αποσκοπεί στο να ταρακουνήσει την ΕΕ ώστε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων υπενθυμίζοντάς της πως πρέπει να φανεί αποφασιστική στην προστασία των κρατών -μελών και των αξιών της αλλά και αρκετά διορατική ώστε να αναπτύξει σχέσεις με έναν σημαντικό εταίρο για την επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων.

Η παρέμβαση Τσίπρα ξεδιπλώθηκε μέσω επιστολής με αποδέκτες την γερμανική προεδρία, ηγέτες προοδευτικών κομμάτων και αξιωματούχους της ΕΕ με την οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο μόνος τρόπος για να αποδειχτεί βιώσιμος ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι να αναζωπυρωθεί ο ευρωτουρκικός διάλογος υπό νέους όρους που “πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού επιβολής σειράς κυρώσεων εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ”.

Εκ παραλλήλου ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πιέζει την κυβέρνηση για μία σειρά από επιλογές της και μάλιστα χθες μετά και τα επεισόδια σε βάρος των μαθητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο ο εκπρόσωπος του Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις καλύπτοντας την γραμμή και των καταλήψεων. “Η κ. Κεραμέως αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους, επιλέγει την καταστολή και τα δακρυγόνα. Καμία πρωτοβουλία για τα σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων ή για τα χιλιάδες κενά που η δική της πολιτική έχει δημιουργήσει. Οι απειλές που εκτοξεύει απλά αναδεικνύουν το δικό της αδιέξοδο” σχολίασε ο Ν. Ηλιόπουλος. Την ίδια ώρα η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατηρούσε πως “η διαδήλωση χιλιάδων μαθητών στο κέντρο της Αθήνας δεχόταν χημικά-αντί διαλόγου με το πιο ευαίσθητο τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μία δύσκολη για όλους συγκυρία. Αντί συζήτησης με τους μαθητές, απειλές για αποκλεισμό από την εξ αποστάσεων εκπαίδευση, όσων μαθητών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Κρίση πανικού ή ιδεολογική εμμονή”;

Εκ παραλλήλου οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατήγγειλαν την κυβέρνηση για το “σχέδιό” της με τα λεωφορεία τονίζοντας πως “ο συνωστισμός στα λεωφορεία δεν αντιμετωπίζεται με προσωρινές λύσεις επικοινωνικού τύπου”. Με δήλωσή τους ανέφεραν πως ένα χρόνο μετά την ακύρωση του διαγωνισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Καραμανλή για την προμήθεια 750 νέων και σύγχρονων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τέσσερις μήνες μετά την άρση του lockdown, oι πολίτες συνωστίζονται εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας και δεκάδες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ περί “ατομικής ευθύνης” των επιβατών με την κυβέρνηση να κοροϊδεύει τους πολίτες ότι θα λύσει το πρόβλημα, βάζοντας σε κυκλοφορία κάποια λίγα ιδιωτικά λεωφορεία και μη δημοσιοποιώντας τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ.
Στον χώρο της Υγείας ο τομεάρχης Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στα κρούσματα σε γηροκομείο καταγγέλλει πως η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε κανένα σχέδιο πρόληψης και αρκείται να παρεμβαίνει μόνο “πυροσβεστικά”.