ΣΥΡΙΖΑ: Δεξιά επέλαση στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη

Δεξιά επέλαση στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την τροπολογία Χαρδαλιά για την σύσταση 28 νέων θέσεων μετακλητών υπαλλήλων στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα η τροπολογία…προσγειώθηκε σε νομοσχέδιο εντελώς άσχετο με τις προσλήψεις που αφορά τις οπτικοακουστικές παραγωγής και την ψηφιακή διακυβέρνηση προκειμένου 28 μετακλητοί να στελεχώσουν μία υπηρεσία-ούτε καν το υπουργικό γραφείο Χαρδαλιά-κατά περέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων.

Η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για κράτος λάφυρο που επανέρχεται δριμύτερο μαζί με τις πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα καθώς τοποθετεί, όπως λέει, μετακλητούς υπαλλήλους σε μόνιμες θέσεις του δημοσίου, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης, παραβιάζοντας βασικές συνταγματικές αρχές. Συγχρόνως όμως την ώρα που αυξάνει και τον αριθμό και τις αποδοχές των μετακλητών, περιορίζει στο ελάχιστο τα κριτήρια και τα ασυμβίβαστα για τον διορισμό τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τοποθετεί αρεστούς και φίλους σε θέσεις προϊσταμένων σε όλο το δημόσιο χωρίς καμία διαδικασία κρίσεων, καταργεί επί της ουσίας το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και προχωράει σε απευθείας αναθέσεις κάθε είδους για έργα και προμήθειες του δημοσίου, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, επαναφέροντας την πλήρη αδιαφάνεια στη διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την αξιωματική αντιπολίτευση Μάριος Κάτσης απευθυνόμενος στον Ν. Χαρδαλιά έκανε λόγο για ντροπολογία, μνημείο αναξιοκρατίας και άλωσης του κράτους που προσβάλει το κοινοβούλιο κατηγορώντας τον παράλληλα για υποκρισία αφού η ΝΔ ως αντιπολίτευση μιλούσε για το κόστος των μετακλητών και τώρα το έχει πενταπλασιάσει.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε σκανδαλώδη την τροπολογία Χαρδαλιά διότι όπως είπε ανατρέπει το σύνολο των διοικητικών κανόνων για τις προσλήψεις προσωπικού που εντάσσεται στην υπαλληλική ιεραρχία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει το κράτος σε λάφυρο και απευθυνόμενος στον υφυπουργό σχολίασε: «Δεν είναι φέουδό σας η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Δεν σάς ανήκει. Σε ποια χώρα του κόσμου γίνονται αυτά;» καταγγέλλοντας θεσμικό εκφυλισμό και σκοτεινή περίοδο για τους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση.