ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν απάντησαν για τον κορονοϊό – Θύμιζε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ»

Προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η εμφάνιση των κυβερνητικών στελεχών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την πανδημία, καθώς όχι μόνο δεν απάντησαν στις ερωτήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά άρχισαν να θριαμβολογούν, κατά την Κουμουνδούρου, για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης.

Όσο για τον καθηγητή Τσιόδρα που δέχτηκε τις περισσότερες απαντήσεις αυτό που εισέπραξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σιωπή του καθώς το χρονικό πλαίσιο που προσδιορίστηκε ήταν ασφυκτικό και δεν επέτρεπε απαντήσεις.

Παράγοντες του κόμματος σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κ.κ Κικίλιας, Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας εμφανίστηκαν ενώπιόν της σαν να μην προηγήθηκαν τα λάθη του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου, σαν να μην θρηνεί η χώρα χιλιάδες νεκρούς, και σαν να μην βρίσκεται μπροστά σε νέα έξαρση της πανδημίας από τα λάθη που συνεχώς επαναλαμβάνονται. Τονίζουν επίσης ότι τα στελέχη της κυβέρνησης περιορίστηκαν στις πρωτολογίες τους και για πρώτη φορά στα χρονικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν απάντησαν στις ερωτήσεις που τούς έγιναν αφού τον λόγο πήρε μόνο ο υπουργός Υγείας που απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε πέντε ερωτήματα στον κ. Τσιόδρα σε σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού, τον τρόπο λειτουργίας των δύο επιτροπών στις οποίες συμμετέχει ο καθηγητής, για τις δηλώσεις του σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μαζικά τεστ στη χώρα και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες που ψηφίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ειδικότερα, ρώτησε τον καθηγητή πώς προεξοφλούσε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στον τομέα των συγκοινωνιών.

Eπίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην παρέμβασή του σχολιάζοντας τα όσα είπε στην τοποθέτησή του ο κ. καθηγητής για την ανάγκη συναίνεσης και ομόνοιας σχολίασε ότι προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η ειλικρίνεια και να μην υπάρχει αποσιώπηση στοιχείων και κυρίως να υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που δεν επεδείχθη ούτε σε μία στιγμή αυτής της δραματικής κατάστασης. “Φιλοτεχνείτε μία μαγική εικόνα” είπε χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική της μη κοινοποίηση των πρακτικών της επιτροπής στα κόμματα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης αναρωτήθηκε για τον αριθμό των θανάτων των 2020 και τον απέδωσε “στην ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας να καλύψει υπαρκτές υγειονομικές ανάγκες γιατί γίναμε σύστημα μίας νόσου”. “Πείτε μου από τους 5.800 θανάτους που έχουμε ως τώρα, πόσοι πέθαναν εκτός ΜΕΘ”; ρώτησε απευθυνόμενος στον κ. Κικίλια και απάντησε ο ίδιος ότι πρόκειται για 7 στους 10. Ο βουλευτής Δράμας κ Ξανθόπουλος διερωτήθηκε αν ο κ Κικίλιας επιμένει στην δήλωσή του πως δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο Δράμας αλλά οι Δραμινοί, ενώ ο κ. Σαρακιώτης από τη Φθιώτιδα διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν 250 χιλιάδες υπό διερεύνηση δείγματα στον ΗΔΙΚΑ και ο κ. Κοντοζαμάνης να λέει πως “όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα και έχει ακολουθηθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης”.

-Ad-