ΣΥΡΙΖΑ: Διαφορετικός ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα είναι διαφορετικός για την Κουμουνδούρου. Γιατί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για αλλαγές στα εργασιακά φέρνει ανατροπές και ξηλώνει εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών. Εξ αυτού του λόγου επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να εκπροσωπηθεί σε όλα τα επίπεδα στην συγκέντρωση για την απεργία της Πρωτομαγιάς που θα γίνει στις 6 Μαϊου και χωριστά από την αντίστοιχη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Να σημειωθεί ότι στην απεργιακή συγκέντρωση στην οποία θα συμμετάσχει με όλες του τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέρος το ΚΚΕ, Εργατικά Κέντρα και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Νωρίτερα την Μεγάλη Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για την “αντιμεταρρύθμιση” στα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση καταθέτοντας και την πρόταση του κόμματός του σε ψηφιακή εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν περί τους 100 εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προϊδεάσει ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ενώ στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά “μητέρα των μαχών” τους αγώνες που προτίθεται να δώσει για να εμποδίσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Χθες, δε σε μία διαδικτυακή σύσκεψη προπομπό ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των προθέσεών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εργασιακά σε περίπου 30 συνδικαλιστές με τους οποίους αντήλλαξε απόψεις για τις προωθούμενες από το υπουργείο Εργασίας αλλαγές.

Στην απόφαση του Πολιτικου Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα εργασιακά τονίζεται μεταξύ άλλων: “Απέναντι σ’ αυτήν την αντιμεταρρύθμιση, τη γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται: Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας σε στέρεη βάση, με θεσμικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργαζομένων, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών τους. Για ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με πλήρη επαναφορά και θεσμική κατοχύρωση των αρχών της ευνοΪκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Για αύξηση του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων. Για τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, μετά από μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας καθώς και για την προστασία των εργαζομένων και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ακόμη για την στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά τους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Επίσης η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου κάνει λόγο για την ενίσχυση της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης, την συμμετοχή των εργαζομένων και εκπροσώπων τους στο σχεδιασμό της διαδικασίας της παραγωγικής ανασυγκρότησης και την δίκαιη μετάβαση με περιφρούρηση της αυτοτέλειάς τους.