ΣΥΡΙΖΑ: Δύο καυτά ερωτήματα – «Γρίφος» οι υποψηφιότητες

Τα αποκαλυπτήρια των υποψηφίων για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναμένουν στελέχη, μέλη και ψηφοφόροι του κόμματος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Εκτός εάν το συλλογικό πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφασίσει αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή του νέου προέδρου και την πραγματοποίηση του έκτακτου Συνεδρίου. Όλα θα φανούν τις επόμενες ημέρες καθώς κατά τις πληροφορίες συντελούνται παρασκηνιακές διεργασίες ανάμεσα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ούτως ώστε να κατατεθούν προτάσεις για συνολική μετάθεση των διαδικασιών. Είναι αμφίβολο πάντως εάν η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής θα συναινέσει στην αναβολή της εκλογής ηγεσίας για διάστημα μετά το Συνέδριο του Νοεμβρίου ή εάν θα αποδεχτεί την ματαίωση του Διαρκούς Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου λόγω πίεσης του χρόνου. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολλά στελέχη που εκτιμούν ότι ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά άρα η εκλογή νέας ηγεσίας θα πρέπει να γίνει μεταξύ 3 και 10 Σεπτεμβρίου -αυτή είναι η και η θέση της Ομπρέλας- και άλλα που πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα εάν η ανάδειξη ηγεσίας γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες σχεδόν βέβαιη θεωρείται η κατάθεση υποψηφιότητας από τον Νίκο Παππά, πιθανότατα στην Κεντρική Επιτροπή μαζί με κείμενο πλατφόρμα για το νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο πρώην υπουργός επιχειρεί reloading στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεται να διεκδικήσει την ηγεσία απευθυνόμενος στους χώρους που εκτείνονται πολιτικά από την ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Συνομιλεί με “προεδρικούς”, πασοκογενείς και Προοδευτική Συμμαχία. Υποψήφια θεωρείται ότι θα είναι και η Έφη Αχτσιόγλου χωρίς να αποκλείεται η ανακοίνωση της καθόδου της και εντός της ερχόμενης εβδομάδας μαζί με ιδεολογική πλατφόρμα. Συνομιλεί με τους ενδιάμεσους της Κουμουνδούρου (6+6), μεμονωμένα στελέχη αλλά και την “Ομπρέλα” η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα την στηρίξει σε περίπτωση που δεν κατέβει τελικώς ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από εκεί και πέρα δεν φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” άλλες υποψηφιότητες αν και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι πιθανές οι κάθοδοι στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, των Παύλου Πολάκη, Ρένας Δούρου και Αλέξη Χαρίτση.