ΣΥΡΙΖΑ: Δύο τροπολογίες για δώρο Χριστουγέννων και καταβολή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης

Με δύο τροπολογίες που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα έκτακτα μέτρα “ντροπής”-όπως λέει- για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των εργαζομένων.

Η μία τροπολογία αφορά το δώρο των Χριστουγέννων με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητεί να το λάβουν κανονικά οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται αλλά να δοθεί από το κράτος και όχι από τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτήν την δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο. Επί της ουσίας δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητάει να μην υπάρξει καμία μείωση για τους εργαζόμενους που πλήττονται ώστε να τούς καταβληθεί το δώρο με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

Η δεύτερη τροπολογία συνδέεται με την καταβολή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης εντός του Δεκεμβρίου του 2020 σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που είδαν δραματική μείωση των εισοδημάτων τους και αύξηση των αναγκών τους, λόγω της ανάγκης προστασίας από τον κορωνοΪό. Πρόκειται για νοικοκυριά που έστω ένα μέλος τους είναι : άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος (με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός), αγρότης, ΑμεΑ, εργαζόμενος στον πολιτισμό, ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος και δεν έλαβαν μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική ενίσχυση από το κράτος. Αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί. “Ντράπηκε και η ντροπή με τις υποτιθέμενες “νέες ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις” δήθεν εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη από τους κ.κ. Βρούτση και Σταϊκούρα, είχε δηλώσει νωρίτερα η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡιΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της τηλεκπαίδευσης και της αδυναμίας μικρών μαθητών να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω έλλειψης τάμπλετ και υπολογιστών. Aκόμη και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγκάστηκε να παρέμβει σε σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η τηλεκπαίδευση σχολιάζοντας δημοσίευμα εφημερίδας της Ηλείας που δείχνει πέντε μικρούς μαθητές να προσπαθούν να κάνουν υπαίθριο μάθημα σε καφενείο του χωριού τους χρησιμοποιώντας δύο κινητά τηλέφωνα!

“Η κατάντια αυτή είναι κατάντια του κ. Μητσοτάκη και της κας Κεραμέως” σχολίασε και σημείωσε: “Εδώ και έξι μήνες ήξεραν ότι θα έρθει δεύτερο κύμα κι αντί να προετοιμαστούν αυτοθαυμάζονταν, αντί να μειώσουν τους μαθητές στις τάξεις τούς αύξησαν και αντί να φροντίσουν να προμηθευτού όλοι οι μαθητές φορητούς υπολογιστές τούς έστειλαν παγούρια και μάσκες-τραπεζομάντηλα” σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει πως: -στη δυτική αττική και τη Θεσσαλονίκη, στα ορεινά χωριά και στα μικρά νησιά το 97% των μαθητών δεν διαθέτει και δεν έχει λάβει εξοπλισμό για τηλεκπαίδευση.- Στον Κορυδαλλό γίνονται έρανοι στα σχολεία για να προμηθευτούν οι μαθητές tablet, στους προσφυγικούς καταυλισμούς χιλιάδες μαθητές είναι αποκομμένοι από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία- εκατοντάδες χιλιάδες γονείς “εργάζονται” μαζί με τα παιδιά τους για να συνδεθούν στην πολυδιαφηισμένη πλατφόρμα WEBEX της Cisco και- οι εκπαιδευτικοί χωρίς καμία υποστήριξη από το υπουργείο Παιδείας, παλεύουν να σώσουν οτιδήποτε μπορεί να σωθεί μέσα στον παραλογοισμό.