ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τραγωδία

Σε αναστολή έχουν θέσει οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για πολιτικές τους δραστηριότητες μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών και την αναγκαιότητα επίδειξης αλληλεγγύης απέναντι στους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Οι εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή προέδρου έχουν οριστεί για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και οι επαναληπτικές εφόσον χρειαστεί θα γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου μεταξύ των δύο πρώτων. Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος άλλωστε αποφάσισε χθες το βράδυ τη μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώνοντας την έκταση της καταστροφής αλλά και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη-όπως κατήγγειλε στην απόφασή της- στην οποία μάλιστα καταλογίζει εγκληματικές ευθύνες για την τραγωδία.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμελλο επισκέπτεται τους πληγέντες νομούς στη Θεσσαλία εκφράζοντας τη συμπαράσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους ανθρώπους που δοκιμάζονται: “Οφείλουμε να επισημάνουμε τα ελλείμματα πολιτικής. Λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις, ιδίως της τελευταίας τετραετίας, που όπως και στην περίπτωση των πυρκαγιών, συνετέλεσαν στη μεγάλη καταστροφή που ακόμη εξελίσσεται” ανέφερε σε δηλώσεις του.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αρχικά μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, όπου έγινε ενημέρωση για την κατάσταση και στη συνέχεια στο δήμο Παλαμά Καρδίτσας, στη συνέχεια στο δήμο Κιλελέρ και ακολούθως στο δήμο Λάρισας. “Τόσο στο συντονιστικό κέντρο, όσο και σε επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κικίλια, θέσαμε ως προτεραιότητα το ζήτημα του άμεσου απεγκλωβισμού των κατοίκων και της άμεσης αποκατάστασης βασικών λειτουργιών: οδικό δίκτυο, καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ πρωτευουσών νομών, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αλλά και στην στήριξη δομών, όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στο Βόλο και όχι μόνο” είπε αφήνοντας αιχμές για τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις και την υπαναχώρηση της πολιτείας.

Σε αυστηρούς τόνους ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Παππάς ο οποίος ακύρωσε την περιοδεία του στην Τρίπολη μιλώντας στο Όπεν είπε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες, όπως “ήταν απότομο”, “δεν γνωρίζαμε” κλπ ζητώντας “να δούμε πόσα αντιπλημμυρικά έργα είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και τί ήταν η πληροφορία που καταγράφηκε σε ρεπορτάζ, ότι απεντάσσονται αντιπλημμυρικά στο τέλος Αυγούστου. Ο ίδιος έκανε λόγο για “πολιτικές ευθύνες και τώρα θα πρέπει να είναι πιο λεπτομερείς στις εξηγήσεις τους άνθρωποι οι οποίοι έχουν χρόνια θέσεις ευθύνης. Άκουγα τον κ. Αγοραστό πιο νωρίς και αναρωτιόμουν ποιος είναι περιφερειάρχης Θεσσαλίας τα τελευταία 12 χρόνια” είπε σχολιάζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει στο λούκι “για τις ευθύνες θα τα πούμε μετά”. Όχι, ταυτόχρονα με τις επιχειρήσεις διάσωσης θα συζητάμε και για τις ευθύνες”.