ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης

Και τώρα που τα 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έγιναν 300.000 τί; Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταλογίζει στην κυβέρνηση εγκληματική αδράνεια στην διαχείριση της πανδημικής κρίσης και διερωτάται ποιο είναι το σχέδιό της μετά το “φιάσκο” όπως το χαρακτηρίζει με το εμβόλιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει σε υψηλούς τόνους πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ποντάρει εδώ και τρεις μήνες στο εμβόλιο τονίζοντας μάλιστα ότι ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε δεσμευτεί πριν από έναν μήνα για 2 εκατομμύρια εμβόλια εντός του Ιανουαρίου και τώρα θα έρθουν μόλις 300.000 δόσεις.

Εξ αυτού του λόγου στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν πωςο υπουργός Υγείας είτε έκανε λάθος είτε έλεγε συνειδητά ψέματα στέλνοντας μηνύματα εφησυχασμού στον κόσμο την ώρα που η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση. Όπως διευκρινίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το εμβόλιο είναι μεν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το αύριο, εντούτοις δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Στελέχη του επίσης, διερωτώνται τί θα γίνει έως ότου υπάρξει ευρύς εμβολισμός του πληθυσμού ώστε η κοινότητα να αποκτήσει ανοσία. Ως γνωστόν οι 300.000 δόσεις αντιστοιχούν σε 150.000 ανθρώπους και κατά την αξιωματική αντιπολίτευση δεν επαρκούν ούτε καν για τους υγειονομικούς και τις ευάλωτες ομάδες.
Σε ό,τι αφορά την επιβολή πιο αυστηρού lockdown στην τη Δυτική Αττική η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως γίνεται και πάλι το ίδιο εγκληματικό λάθος που έγινε και συνεχίζει να γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και εργοστάσια. Δηλαδή η κυβέρνηση αφού αφήνει την πανδημία να βγει εκτός ελέγχου, τρέχει εκ των υστέρων για να επιβάλει νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Αυτό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημαίνει πως ήδη η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για τρίτο ακόμη σφοδρότερο κύμα της πανδημίας προτού καλά καλά ξεπεραστεί το δεύτερο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνουν πως η κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2021 κατά 580 εκατομμύρια ευρώ, αρνείται τη συνταγογράφηση και μαζική αποζημίωση δωρεάν τεστ για τους πολίτες και αντιθέτως μειώνει διαρκώς τον αριθμό των μοριακών τεστ ώστε να εμφανίσει επικοινωνιακά βελτιωμένη κατάσταση στην πορεία της πανδημίας στέλνοντας μηνύματα εφησυχαμσού. Σημειώνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όπως επίσης και την επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ σε περιοχές που αυτό κρίνεται απαραίτητο καθώς και τον έλεγχο τήρησης αυστηρών μέτρων προστασίας και πρωτοκόλλων στους μαζικούς χώρους εργασίας.

Στο μεταξύ λίγες ώρες μετά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία επικροτούσε την απόφαση του Δικαστηρίου να επικεντρώσει τους ελέγχους του σε ζητήματα που αφορούν κακοδιαχείριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η ΝΔ έβαλε “μπλόκο” στους ελέγχους των “γκρίζων” αναθέσεων. Αρνήθηκε τον έλεγχο της διαχείρισης δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση σε υποθέσεις που αφορούν στις απευθείας αναθέσεις για την υγεία, τις προμήθειες της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και της λίστας Πέτσα. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για δυσανεξία της ΝΔ στην αρχή της διαφάνειας και σχολιάζει πως η πλειοψηφία της ΝΔ αρνήθηκε με τεχνάσματα να αποδεχτεί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποδέχτηκε τον έλεγχο μόνο στις προτάσεις του ίδιου του κόμματος.