ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές 15 Μαΐου: Η ώρα της μεγάλης πρόκλησης έφτασε

H ώρα της μεγάλης πρόκλησης έφθασε για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα μέλη του οποίου προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τον Πρόεδρο τους και την νέα Κεντρική Επιτροπή.

Στην εσωτερική αυτή διεργασία και ειδικότερα στην κάλπη για τον Πρόεδρο έχουν πάντως τη δυνατότητα να ψηφίσουν όλοι όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος ακόμη και την ημέρα της εκλογής συμπληρώνοντας μία απλή αίτηση ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αρκεί να είναι 15 χρονών και πάνω. Οι άνεργοι και όσοι είναι έως 30 χρονών δεν θα καταβάλλουν αντίτιμο 2 ευρώ ως συνδρομή.

Ως εκ τούτου η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί στοίχημα για την ηγεσία της Κουμουνδούρου που το τελευταίο διάστημα μέσω μίας εκτεταμένης καμπάνιας στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ενδυναμώσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιθυμεί να μετατραπεί η ψηφοφορία σε ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, σε “μία γιορτή Δημοκρατίας” που θα δώσει τέτοια δυναμική στην αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να μπορέσει να προωθήσει το αίτημά της για πολιτική αλλαγή στην χώρα. Το σύνθημα που διατυπώνει συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτό της συμμετοχής ώστε “να τούς στείλουμε πίσω τον λογαριασμό” ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται με μία ευρύτερη έννοια, της επιστροφής στην κυβέρνηση όλων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες την τελευταίας τριετίας.

Το ενδιαφέρον για τον Αλέξη Τσίπρα εστιάζεται στην προσέλευση των πολιτών στην κάλπη για την δική του εκλογή. Η διαδικασία είναι ανοιχτή καθώς για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει όποιος πολίτης το επιθυμεί αρκεί να εγγραφεί ακόμη και την Κυριακή, μέσα σ’ ένα εκλογικό τμήμα, ως μέλος του κόμματος. Το κάλεσμα γίνεται μέσω μεγάλης καμπάνιας που στηρίζεται σε τηλεοπτικά και διαδικτυακά σποτς, αφίσες, συνεντεύξεις, περιοδείες και προσωπικό κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους προοδευτικούς πολίτες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 1.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την χώρα με την υποστήριξη εταιρείας πληροφορικής και την ευθύνη 11μελούς Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος.

Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα υπάρχουν δύο κάλπες μία για τον προεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ωστόσο προκειμένου να κυλήσει ομαλά η ψηφοφορία και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις θα λειτουργούν και εκλογικά τμήματα που θα διαθέτουν μόνο κάλπη για την εκλογή Προέδρου για όσους έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν αποκλειστικά για την εκλογή προέδρου, δηλαδή για τα νεοεγγραφέντα μέλη.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ με δυνατότητα παράτασης εφόσον υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Στην εκλογή προέδρου μπορούν να πάρουν μέρος όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος και έχουν ηλικία από 15 ετών και πάνω ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα με την συμπλήρωση της σχετικής αίτησης. Όσοι είναι ήδη μέλη έχοντας εγγραφεί έως τις 21/3 στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Για παράδειγμα μέλος οργάνωσης της Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας. Όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη από τις 21/3 κι έπειτα ή πρόκειται να εγγραφούν την Κυριακή- επειδή θα ψηφίσουν μόνο για Πρόεδρο- μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας της χώρας. Αν κάποιο μέλος του κόμματος που έχει εγγραφεί στα μητρώα έως τις 21 Μαρτίου βρεθεί σε άλλη περιφέρεια από αυτήν στην οποία έχει εγγραφεί έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει αλλά μόνο για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για παράδειγμα μέλος οργάνωσης της περιφέρειας Αττικής, μπορεί να ψηφίσει στη Δυτική Ελλάδα όμως μόνο στην κάλπη του Προέδρου και όχι της Κεντρικής Επιτροπής.

Για την Κεντρική Επιτροπή πάλι ισχύει η ίδια ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας . Τα 61.600 μέλη που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έως τις 21/3 καλούνται να ψηφίσουν για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στο σύνολο 300. Οι υποψήφιοι της τελικής λίστας που παρουσίασε η ΚΕΦΕ είναι 728. Όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογική τμήματα τα οποία μπορεί κανείς να τα αναζητήσει από τις ιστοσελίδες τoυ ΣΥΡΙΖΑ, (syriza.gr) της Αυγής και του left.

Oι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας , άδεια διαμονής, visa ή μπλε βεβαίωση.

Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης:Για την Αττική μπορούν να μπουν έως και 45 σταυροί, για την Κεντρική Μακεδονία έως και 11, για τη Δυτική Ελλάδα έως και 6, για την Κρήτη έως και 5, για τη Θεσσαλία έως και 4, για την Πελοπόννησο έως και 5, για την Ήπειρο έως και 3, για τη Δυτική Μακεδονία έως και 3, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έως και 3, για την Στερεά Ελλάδα έως και 3, για το Νότιο Αιγαίο έως και 2 σταυροί, για το Βόρειο Αιγαίο έως και 2 σταυροί και για τα Ιόνια νησιά έως και 2 σταυροί. Για το Εξωτερικό έως και 1 σταυρός.

Οι εκλογές των μελών εξωτερικού διεξάγονται με ειδικό πληροφοριακό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν σταλεί στις οργανώσεις μελών εξωτερικού.

Για το ψηφοδέλτιο της εκλογής Προέδρου ο φάκελος θα είναι λευκός και δεν είναι απαραίτητος ο σταυρός στο όνομα του υποψηφίου, ενώ για την Κεντρική Επιτροπή ο φάκελος θα φέρει πάνω το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το Σάββατο 14 Μαϊου και την Κυριακή 15 Μαϊου θα διεξαχθεί παράλληλα με ηλεκτρονικό τρόπο η ψηφοφορία για τις 9 καταστατικές αλλαγές που έμειναν ως εκκρεμότητα στην λήξη του Συνεδρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι σύνεδροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Συνέδριο, το Σάββατο 16 Απριλίου αναφορικά με την καταστατική αλλαγή για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Για την συμμετοχή κάθε μέλους στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί συνδρομή 3 ευρώ. Από την συνδρομή απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι ηλικίας έως και 30 χρονών.