ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές και ευρύτερη συνεννόηση με κόμματα προοδευτικού και αριστερού χώρου

ΣΥΡΙΖΑ: Το τέλος της «καραντίνας» βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά δυναμικά στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που συζητείται στη Βουλή και να εκφράζει έντονες αμφιβολίες για την σκοπιμότητα του ανοίγματος των σχολείων του γυμνασίου και του λυκείου το επόμενο διάστημα.

Όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοιτάζοντας στο βάθος της κρίσης βλέπει βαριά σύννεφα στον τομέα της οικονομίας κι επιμένει πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αρνούμενη να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για το ύψος της ύφεσης που θα «χτυπήσει» την χώρα ως συνέπεια της πανδημίας και μάλιστα σχολιάζουν καυστικά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής απέφυγε να εκτιμήσει τα επίπεδά της λέγοντας αόριστα ότι θα είναι «μεγάλη». Οι αοριστίες του Μαξίμου αλλά και των περισσοτέρων υπουργών της κυβέρνησης για το ύψος της ύφεσης σε συνδυασμό με την απροθυμία για λήψη μέτρων ενίσχυση της οικονομίας ενισχύουν τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου για την πιθανότητα ενός εκλογικού σχεδιασμού παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές από το κυβερνητικό περιβάλλον.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές και ευρύτερη συνεννόηση με κόμματα προοδευτικού και αριστερού χώρου

Το σενάριο αυτό έχει συζητηθεί και στα κομματικά όργανα της Κουμουνδούρου με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει στα στελέχη του πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην φοβόμαστε μία τέτοια πιθανότητα». Επί της ουσίας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο μίας εκλογικής αναμέτρησης είναι μία καλή ευκαιρία για την επανεκκίνηση της λειτουργίας του κόμματος αλλά και την ενεργοποίηση του σχεδιασμού για σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία.

Εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μία ευρύτερη συνεννόηση με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού και αριστερού χώρου με στόχο την συγκρότηση μίας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας και ενδεχομένως την συγκρότηση μίας κυβέρνησης συνεργασίας αφού οι εκλογές-όποτε κι αν γίνουν- θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στην αρχή πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρώσει τις πρωτοβουλίες του στη Βουλή. Κατά τις πληροφορίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πάρει το επόμενο διάστημα νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς η κυβερνητική παρέμβαση καλύπτει το διάστημα μόνο των επόμενων τριών μηνών- και αναμένεται να ζητήσει και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υποστηρίξουν. Επίσης θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εργασία και την παιδεία με στόχο να αναζητηθούν πεδία συνεννόησης με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Αυτά σε πρώτη φάση καθώς αργότερα δεν αποκλείεται να επιδιωχθούν και συνεννοήσεις σε ανώτερο επίπεδο.