ΣΥΡΙΖΑ: Επανακατάθεσε την τροπολογία για τη μείωση της φορολογίας καυσίμων

Την ώρα που η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να προχωρήσει στη μείωσή της. Ως εκ τούτου η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανακατέθεσε σήμερα τροπολογία (την είχε καταθέσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για μείωση στον ΕΦΚ) ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίσει και να την υπερψηφίσουν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η τροπολογία προβλέπει μείωση σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως το φυσικό αέριο, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και προτείνει να ισχύει για την περίοδο από την ψήφιση του Νόμου έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2022. Επίσης προβλέπει την μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους συντελεστές της ΕΕ, για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης ζητώντας να ισχύει από την ψήφιση του Νόμου έως το τέλος του έτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραθέτει και παραδείγματα για να δείξει πόσο σημαντικό θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, θέμα για το οποίο φαίνεται ότι δεν υπάρχει αντίρρηση ούτε από την Κομισιόν.

*Πετρέλαιο θέρμανσης: Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κάθε νοικοκυριό θα πλήρωνε τουλάχιστον 300 ευρώ λιγότερα ανά χίλια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ανάλογα και με την τιμή σε κάθε περιοχή.

*ΙΧ βενζίνη: Με την τροπολογία στην αμόλυβδη 95 ο πολίτης για το αυτοκίνητό του θα πλήρωνε λιγότερο τουλάχιστον 25 ευρώ ανά γέμισμα, δηλαδή κατά μέσο όρο τουλάχιστον 100 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα

*ΙΧ πετρέλαιο: Στο πετρέλαιο κίνησης ο κάθε πολίτης θα πλήρωνε τουλάχιστον 6 ευρώ λιγότερα σε κάθε γέμισμα του ρεζερβουάρ.

*Αγροτικό πετρέλαιο: Μία μεσαία αροτριαία καλλιέργεια για όλο τον χρόνο χρειάζεται περίπου 20.000 λίτρα πετρελαίου. Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι αγρότες θα πλήρωναν λιγότερα 2.000 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπερψηφίσει την τροπολογία που επανακατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα σχολιάζοντας πως ακόμη και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά και την Κομισιόν προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

“Στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στη βενζίνη, το πετρέλαιο και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη” σχολιάζει.