ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήσεις βουλευτών για στήριξη του Γηροκομείου Αθηνών

Ερωτήσεις για τη λήψη μέτρων στήριξης του Γηροκομείου Αθηνών και τον έλεγχο παράνομων πρακτικών ιδιωτικών σχολείων, εν μέσω πανδημίας, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την πρώτη ερώτηση, που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ληφθούν μέτρα στήριξης του Γηροκομείου Αθηνών για να ανταπεξέλθει στην πανδημία και να μη θρηνήσουμε θύματα.

Όπως αναφέρουν, το Γηροκομείο υπολειτουργεί καθώς, αν και διαθέτει 9 πτέρυγες, λειτουργούν μόνο τρεις και φιλοξενεί περίπου 140 ηλικιωμένους, ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας 650 ατόμων. Το Γηροκομείο έχει περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση αν και διαθέτει 900 τουλάχιστον ακίνητα αντικειμενικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, 55 στρέμματα τεράστιας αξίας στο Ψυχικό και 11 κτίρια δυναμικότητας 650 κλινών που μένουν ανεκμετάλλευτα. Εκτιμούν μάλιστα ότι το ίδρυμα κινδυνεύει να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα και να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τόσο των φιλοξενουμένων όσο και των εργαζομένων, “διότι εκ των 140 φιλοξενουμένων οι 61 είναι κλινήρεις και 29 άτομα χρειάζονται αναπνευστικές συσκευές. Τα κτίρια λειτουργούν με ελάχιστη θέρμανση και για την παρασκευή του φαγητού απαιτούνται δωρεές υλικών. Πολλοί από τους εργαζόμενους δεν έχουν ιατρική κάλυψη εξ αιτίας της μη πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών”.

Επίσης με ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου, Ν. Φίλη και Έφης Αχτσιόγλου προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας γίνεται λόγος για αδράνεια της κυβέρνησης να ελέγξει την παράνομη πρακτική ιδιωτικών σχολείων “να εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε αυτά να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ, αν και συνεχίζουν να διδάσκουν εξ αποστάσεως”. Οι βουλευτές ερωτούν (1) ποια μέτρα πήρε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την άσκηση εποπτείας επί των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία παραβίασαν το νόμο και (2) σε ποιους ελέγχους προέβη το ΣΕΠΕ και τι πρόστιμα επέβαλε στους παραβάτες σχολάρχες.

-Ad-