ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική αναστάτωση και δυσαρέσκεια για τα λεγόμενα Τσακαλώτου

Εσωκομματική αναστάτωση προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνέντευξή του στην “Κ” με επίκεντρο το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος αλλά και η προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με νεότερο κείμενό του που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Tο ζήτημα Τσακαλώτου προκαλεί εκ των πραγμάτων μεγάλη ένταση-μολονότι η Κουμουνδούρου δεν έχει κάνει το παραμικρό σχόλιο για τις αναφορές του- διότι οι αναφορές του έρχονται σε μία χρονική στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κοινωνίας για την απροθυμία της να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και ο πρωθυπουργός καταφεύγει σε διαγραφές, όπως αυτή του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου για να “σώσει” την εικόνα του αλλά και αυτήν της κυβέρνησης στο εξωτερικό όπου έχουν προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις οι διώξεις εναντίον δημοσιογράφους και δικαστικής λειτουργού για την υπόθεση της Novartis.

Η ένταση αλλά και οι αντιδράσεις εκδηλώνονται προσώρας στην κομματική βάση αλλά και από στελέχη του κόμματος, ενώ “μούδιασμα” κυριαρχεί και στους κόλπους της “Ομπρέλας” στην οποία ηγείται ο κ. Τσακαλώτος στελέχη της οποίας φέρονται στις μεταξύ τους συζητήσεις να παίρνουν αποστάσεις από τους χαρακτηρισμούς του πρώην υπουργού.

Σημειωτέον πως στη συνέντευξη του στην “Κ” ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ανασφαλή και τακτικιστή, ενώ τού απέδωσε και “λαϊκότητα” ισχυριζόμενος συγχρόνως ότι δεν ξέρει να επιλέγει συμβούλους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε σήμερα να υποβαθμίσει ή να δικαιολογήσει τα όσα είπε ανεβάζοντας διευκρινιστικό κείμενό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επιλογή του δώσει εξηγήσεις δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη και με την έντονη αντίδραση φίλων, μελών αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η οποία αποτυπώθηκε με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια και κάτω από το επεξηγηματικό- δεύτερο- κείμενό του. Η πλειονότητα τον επικρίνει για τους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και την επισήμανση που επεφύλαξε για τον εαυτό του πως έχει “αστική αυτοπεποίθηση” κάτι που απέδωσε στο γεγονός πως “αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη, που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια”.

Ωστόσο η συγκεκριμένη αναφορά την ώρα που έχει χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα “ανασφαλή” ερμηνεύτηκε από πολλούς φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως σύγκρισή του και υποβάμιση του προέδρου του κόμματος που έχει πτυχίο πολυτεχνικής Σχολής στην Ελλάδα.

Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απάντησε αφήνοντας αιχμές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας για ναρκισσισμό. “Ο “ατομικός διανοούμενος” πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα και αναζήτηση “αυτοπεποίθησης”. Ο “συλλογικός διανοούμενος, πάλι, εμπνέεται από τη Θέση για τον Φόϋερμπαχ: Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο (…) Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε” έγραψε. Επιπλέν, κριτική θέση απέναντι στα λεγόμενα του πρώην υπουργού Οικονομικών πήρε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος: “Από τη μεριά μας σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε αυτά που λέμε να μην αξιοποιούνται προπαγανδιστικά, για να φαίνεται ότι υπάρχει τάχα αυτή η εσωστρέφεια, που θα ήθελαν οι αντίπαλοί μας να υπάρχει. Νομίζω ότι ειδικά η στρατηγική της ΝΔ είναι ακριβώς η στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί ακριβώς αυτός αποτελεί το βασικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ” ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιλέξει πάντως την τακτική της σιωπής απέναντι στα λεγόμενα του κ. Τσακαλώτου, κάτι που ερμηνεύεται πάντως ως έντονη δυσαρέσκεια για το πρόσωπό του και την επιλογή του να δώσει συνέντευξη με αυτό το περιεχόμενο στο συγκεκριμένο πολιτικό timing.

Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε πως “νομίζω ότι είναι καλό να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα”. Σε σχέση με την “ανασφάλεια” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: Είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι. Ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά (με ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα ΜΜΕ εναντίον μας) και αυτό πρέπει να το θεωρούμε ισχυρή βάση επανάκαμψης και νίκης”. Τονίζει επίσης ότι “είναι καθήκον μας να τού εκφράζουμε την κριτική μας σε σημαντικά ζητήματα και να προστατεύουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη, με συντροφικότητα, χωρίς ανθρωποφαγία, και με το βλέμμα στην προετοιμασία μίας καλύτερης διακυβέρνησης, ουσιαστικής, αποτελεσματικής για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Επίσης, για το θέμα των συμβούλων αναφέρει: “Δεν μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι αν δεν κατανοούμε τα όπλα του αντιπάλου. Και είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά προφίλ του (δύσκολη δουλειά ομολογουμένως) και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της πολιτικής της ΝΔ. To συγκεκριμένο διευκρινιστικό σημείο πάντως, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αναιρεί τους ισχυρισμούς του ότι “ο Τσίπρας δεν ξέρει να διαλέγει συμβούλους” αλλά δείχνει επιμονή σ’ αυτήν την άποψη την ώρα που αυτομάτως συγκρίνει τον πρόεδρο του κόμματος και με τον κ. Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά τις επισημάνσεις του για την αστική αυτοπεποίθηση σχολιάζει δε: “Η πίστη (αυτοπεποίθηση) που μπορεί να είναι ανατρεπτική προέρχεται ακριβώς από την σταθερή στράτευσή μας σε αυτές τις ιδέες (είμαι πάντα εδώ, λέω πάντα αυτά, γιατί αυτά πρέπει να νικήσουν, γιατί αυτή είναι η αντίληψή μας για τη δίκαιη κοινωνία). Αναγνωρίζω όμως ταυτόχρονα ότι ως άνθρωπος έχω συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες που με έχουν καθορίσει. Προσπαθώ να κρατήσω τα θετικά κομμάτια τους”.