ΣΥΡΙΖΑ για 11 εκατ.: «Γιατί δεν αναρτήθηκαν στη Διαύγεια τα χρήματα ανά ΜΜΕ;»

«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει με ποιες διαδικασίες ανατέθηκε σε συγκεκριμένη ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία η κατανομή των 11 εκατομμυρίων στα ΜΜΕ», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το κονδύλι της ενημερωτικής καμπάνια κατά του κορονοϊού. Η βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν έκανε η ίδια την κατανομή αυτών των κονδυλίων.

«Το κάνετε διότι θέλατε να δώσετε προμήθεια στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η προμήθεια δεν είναι ευκαταφρόνητη. Είναι προμήθεια της τάξης του 3,% του συνολικού τζίρου», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: «Πρέπει να απαντήσετε γιατί δεν θέλατε εσείς να εκδώσετε υπουργική απόφαση στην οποία θα αναφέρετε τα ποσά που θα δώσετε στα ΜΜΕ αναρτητέα στη Διαύγεια. Δεν το κάνατε, γιατί εμείς εκεί θα βλέπαμε και εσείς θα έπρεπε να απαντήσετε γιατί η “Εφημερίδα των Συντακτών” θα πάρει το 1/100 μιας εφημερίδας που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση ή ότι η Εφημερίδα «Documento» θα πρέπει να αποκλειστεί. Φοβόσαστε τη Διαύγεια και γι’ αυτό το κάνατε έτσι».

Η κ. Τζάκρη διατύπωσε βαρύτατους υπαινιγμούς και προσωπικά για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και συνολικά για την κυβέρνηση.

«Δεν σας ρωτώ πού βρήκατε τα χρήματα. Θα ήταν δύσκολο, διότι “βρήκατε” άδεια ταμεία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατρακύλα. Θα μπορούσατε στείλετε και έναν υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας να πάει να πάρει τα χρήματα από την ΤτΕ και να τα μοιράζει η γραμματέας σας, έξω από το γραφείο σας. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα», είπε η βουλευτής και αναρωτήθηκε γιατί η καμπάνια παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο.

«Για ποιους ποιους λόγους η καμπάνια παρατείνεται μέχρι το Σεπτέμβριο; Σας έχει πει κάτι ο κ. Τσιόδρας που δεν γνωρίζουμε εμείς; Οπότε ο συμπαθής κ. Παπαδόπουλος θα μας συμβουλεύει να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά; Και ότι πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας και να μην πάμε εκκλησία τον Δεκαπενταύγουστο; Πρέπει να μας πείτε. Μήπως πιστεύετε ότι οι δουλειές γίνονται έτσι καλύτερα; Με εμάς κλεισμένους στα σπίτια, η αστυνομία απέξω και σκέφτεστε να το παρατείνετε;», είπε η κ. Τζάκρη και ζήτησε να προσκομιστεί η κατάσταση με τα ΜΜΕ που θα χρηματοδοτηθούν.

Με αφορμή τη συζήτηση, η βουλευτής έθεσε και ζήτημα αδιαφάνειας για την απόφαση ενίσχυσης των επιστημόνων μέσω των προγραμμάτων τηλε-εκπαίδευσης. Μίλησε για «δώρο» σε 3 συγκεκριμένες εταιρείες, για τις οποίες είπε πως είναι οι μόνες που παρέχουν στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης. «Οι 3 αυτές εταιρείες θα μοιραστούν 30 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή λοιπόν όλο και κάποια υποχρέωση θα σας έχουν και στο μέλλον, μπορεί αυτές τις ημέρες να σας στείλουν και κανένα καλάθι με αυγά», είπε απευθυνόμενη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.