ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ: Ξεπούλημα των ασημικών χωρίς να επιβάλλεται από οποιαδήποτε μνημονιακή δέσμευση

Για ξεπούλημα των ασημικών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς να επιβάλλεται από οποιαδήποτε μνημονιακή δέσμευση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται στο Μέγαρο Μαξίμου και μιλά για μεθόδευση καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε στην Κουμουνδούρου δεν είπε κουβέντα για τη συγκεκριμένη πρόθεση κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η συγκεκριμένη επιλογή είναι εγκληματική ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά. Και μάλιστα έρχεται να προστεθεί όπως λένε στην Κουμουνδούρου στο ξεπούλημα του συνόλου του Δικτύου Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ).

Ο Αλέξης Τσίπρας που συνάντησε εκτάκτως το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ επέμεινε πως δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά επί της ουσίας για “εκχώρησή της”, κίνηση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης. Το μέσο νοικοκυριό βλέπει υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κι ανησυχεί για το εάν θα αντέξει να δει και νέες μέσα στον χειμώνα που προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολος. Ως εκ τουτου αντί να υπάρχει μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για τη μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν μπορεί να ασκεί αυτόν τον ρόλο αλλά χάνει κάθε ισχύ της μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό δημόσιο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θυμίζουν πως παρά τις μνημονιακές πιέσεις που υφίστατο η χώρα η κυβέρνησή τους κατάφερε να κρατήσει πλειοψηφικό ποσοστό αλλά και τον έλεγχο στους ενεργειακούς φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών). Επίσης κατάφερε-λένε- να μην αυξηθεί ούτε ένα ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% (Eurostat). Επίσης, σημειώνουν πως παρά τη μεταφορά μετοχών της ΔΕΗ στο Υπερταμείο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η “τρόικα εσωτερικού”.

Στον αντίποδα, τονίζουν πως με κυβέρνηση ΝΔ υπήρξαν αυξήσεις στο ρεύμα από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης, ήδη τον Σεπτέμβριο του 2009 μία αύξηση της τάξης του 15-20% που κόστισε περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές, εξανέμισε τη μείωση ΦΠΑ που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε σε χρεοκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ αλλά και σε χαράτσια στο πετρέλαιο κίνησης.