ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία: «Αποκαλύφθηκε η απάτη των αρίστων»

Και ξαφνικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία ήρθαν να προσγειώσουν την κυβέρνηση που έκανε λόγο για ορατή βελτίωση των οικονομικών δεικτών δίνοντας τροφή στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ασκήσει οξύτατη κριτική για την αντιαναπτυξιακή και υφεσιακή πορεία της χώρας.

Η ανάπτυξη με ρυθμούς μόλις 1% που δίνει για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η ΕΛΣΤΑΤ είναι πολύ κατώτερη των κυβερνητικών προσδοκιών με το υπουργείο Οικονομικών να έχει κατεβάσει τον πήχη στο 2,8% από 4% που ήταν ο αρχικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας μάλιστα δια των αρμοδίων Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα του τομέα Οικονομίας πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την «απάτη των αρίστων».

Είναι ενδεικτικό πως το 1% ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο συνιστά 0,7% μείωση του ΑΕΠ συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο και συγχρόνως το καθιστά το πιο αρνητικό τρίμηνο από το 2015!.

Οι κ.κ. Παππάς και Τσίπρας θυμίζουν πως το α’ εξάμηνο του 2019, δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ βρισκόταν στο 2,2% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το 2007, ωστόσο το δεύτερο εξάμηνο επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη έπεσε στο 1,6%. Την ίδια ώρα ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων κατρακύλησε το β’ εξάμηνο στο 0,09% από 10,2% το πρώτο εξάμηνο επί πρωθυπουργίας Τσίπρα.

Σχολιάζοντας τα υφεσιακά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως «αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που είχε η χώρα αποκτήσει, όπως έλεγε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1,7%» για να προσθέσει πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανικανότητα ης κυβέρνησης να επιτύχει και ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Σημειωτέον πως ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε θέσει προεκλογικώς τον πήχη της ανάπτυξης στο 4% , ο οποίος λίγο αργότερα κατέβηκε στο 2,8% από τον υπουργό Οικονομικών. «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη αφού διαψεύδουν το βασικό προεκλογικό του αφήγημα για ανάπτυξη 4%» σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης καυτηριάζοντας την επιβράδυνση που σημειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί την οικονομία σε στασιμότητα και προειδοποιούν ότι μετά την δεκαετή κρίση η χώρα δεν αντέχει άλλες περιπέτειες.