ΣΥΡΙΖΑ για Oruc Reis: «Πλήρης αποτυχία εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση»

Την πλήρη αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής καθώς και την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής παρέμβασης στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η νέα παράνομη τουρκική Navtex 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Στην Κουμουνδόυρου πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την τουρκική κλιμακούμενη επιθετικότητα και την νέα NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν και οι αρμόδιοι τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως επίσης και οι πρώην αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν πως η αποτυχία του Κ. Μητσοτάκη να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία-με συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο πρωθυπουργός επέμεινε στη λογική της απειλής κυρώσεων-αλλά και η έλλειψη ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης δημιουργούν συνθήκες ανησυχίας την ώρα που η κυβέρνηση αποφεύγει να εξηγήσει ποια μέτρα θα λάβει απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν .

“Ο κ. Μητσοτάκης που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δήθεν “έδωσε μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή” και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο επειδή ανέδειξε την αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιονδήποτε μηχανισμό κυκρώσεων ή έστω της λίστα Μπορέλ, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην γείτονα τώρα που με νέα παράνομη NaVTEX ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο” αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό εάν η περιοχή της NAVTEX αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει σαφώς το υπουργείο Εξωτερικών ή περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατό άρθρο του σε διεθνή ΜΜΕ.