Με ομερτά μέχρι τις εκλογές και όρους μαφίας ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σ’ αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις το οποίο κατά την Κουμουνδούρου τοποθετεί την ταφόπλακα στην όποια προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιώργος Κατρούγκαλος κατήγγειλε νωρίτερα στη Βουλή πως το νομοσχέδιο με βάναυσα αντισυνταγματικό τρόπο επιχειρεί να παραγκωνίσει πλήρως την ΑΔΑΕ, η οποία είναι κατά το Σύνταγμα η αρμόδια αρχή για την προστασία του απορρήτου. Ο ίδιος εξήγησε ότι η απόφαση για την ανακοίνωση της παρακολούθησης στον παρακολουθούμενο δεν ανατίθεται πια σε αυτήν, όπως ίσχυε έως και την αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ τροπολογία Πικραμμένου, αλλά σε τριμελές όργανο, όπου την πλειοψηφία θα έχουν ο διοικητής και η εισαγγελέας της ΕΥΠ. Δηλαδή η ΑΔΑΕ δεν θα συμμετέχει με κανέναν τρόπο στον προσδιορισμό του καταλόγου των παράνομων λογισμικών που αποφασίζεται με ανέλεγκτη κρίση του διοικητή της ΕΥΠ. Την ίδια ώρα η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη σχολίαζε αναφορικά με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις “νόμιμες επισυνδέσεις” πως είναι εξαιρετικά προβληματικό σε σημεία που υποδηλώνουν ότι ήρθε για να επιβεβαιώσει την ενοχή από πλευράς της κυβέρνησης και για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο που κλονίζει την ελληνική πραγματικότητα και προσβάλλει ευθέως το πολιτειακό μας σύστημα.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του, με όρους μαφίας καθώς παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας της τριετίας. Συγχρόνως δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ και διασφαλίζει την “ομερτά” για το σκάνδαλο τουλάχιστον ως τις εκλογές αφού έως τότε κανείς δεν θα μπορεί να μάθει ποιος ήταν ο λόγος της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, είτε πρόκειται για τον κ. Ανδρουλάκη, είτε για τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη είτε για υπουργούς του κ. Μητσοτάκη που είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα και με το Predator.
Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο “Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών” εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού.